Frytki idealne

Chrupiące, podwójnie smażone frytki są jedyne w swoim rodzaju, raz na jakiś czas warto poświęcić chwilę, aby je przygotować.

Smakują idealnie, jak ich spróbujesz, będziesz do nich wracać.

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram, myję i kroję na frytki. Przekładam je do miski, dosypuje do nich cukier i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam na ok. 10 minut, aby ziemniaki się z blanszowały. Po tym czasie ziemniaki dokładnie osuszam na ręczniku papierowym. W międzyczasie nagrzewam olej do temp. 150 stopni, dodaję połowę frytek i smażę do momentu, aż wypłyną. Gdy frytki wypłyną, wyjmuję je na talerz i studzę, a w tym czasie w ten sam sposób smażę drugą partię. Gdy wyjmę drugą porcję frytek, wracam ponownie do tej ostudzonej- ponownie wrzucam je do oleju i smażę, aż uzyskają piękny złoty kolor. To samo robię z drugą partią. Usmażone frytki osuszam na ręczniku papierowym I posypuję solą. Podaję z ulubionymi sosami.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media