Chrupiące, podwójnie smażone frytki są jedyne w swoim rodzaju, raz na jakiś czas warto poświęcić chwilę, aby je przygotować.

Smakują idealnie, jak ich spróbujesz, będziesz do nich wracać.

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram, myję i kroję na frytki. Przekładam je do miski, dosypuje do nich cukier i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam na ok. 10 minut, aby ziemniaki się z blanszowały. Po tym czasie ziemniaki dokładnie osuszam na ręczniku papierowym. W międzyczasie nagrzewam olej do temp. 150 stopni, dodaję połowę frytek i smażę do momentu, aż wypłyną. Gdy frytki wypłyną, wyjmuję je na talerz i studzę, a w tym czasie w ten sam sposób smażę drugą partię. Gdy wyjmę drugą porcję frytek, wracam ponownie do tej ostudzonej- ponownie wrzucam je do oleju i smażę, aż uzyskają piękny złoty kolor. To samo robię z drugą partią. Usmażone frytki osuszam na ręczniku papierowym I posypuję solą. Podaję z ulubionymi sosami.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book