Chrupiące, podwójnie smażone frytki są jedyne w swoim rodzaju, raz na jakiś czas warto poświęcić chwilę, aby je przygotować.
Smakują idealnie, jak ich spróbujesz, będziesz do nich wracać.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myję i kroję na frytki. Przekładam je do miski, dosypuje do nich cukier i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam na ok. 10 minut, aby ziemniaki się z blanszowały. Po tym czasie ziemniaki dokładnie osuszam na ręczniku papierowym. W międzyczasie nagrzewam olej do temp. 150 stopni, dodaję połowę frytek i smażę do momentu, aż wypłyną. Gdy frytki wypłyną, wyjmuję je na talerz i studzę, a w tym czasie w ten sam sposób smażę drugą partię. Gdy wyjmę drugą porcję frytek, wracam ponownie do tej ostudzonej- ponownie wrzucam je do oleju i smażę, aż uzyskają piękny złoty kolor. To samo robię z drugą partią. Usmażone frytki osuszam na ręczniku papierowym I posypuję solą. Podaję z ulubionymi sosami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 3 porcje