Pierogi z truskawkami

Stopień trudności: łatwy

Lubisz domowe pierogi?
Wolisz na słodko czy słono?
Ja jestem fanką chyba każdego rodzaju.
A z tych słodkich najbardziej lubię te z jagodami, ale w sezonie na truskawki muszą chociaż raz pojawić się też z nimi.

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 5 g oleju roślinnego
  • 125 ml zimnej wody
  • 400 g truskawek
  • 5 g skrobi ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Mąkę, olej i wodę łączę w misce. Ciasto na pierogi na początku wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy składniki się połączą, zagniatam je ręką, na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawiam przykryte miską, aby odpoczęło.
W tym czasie oczyszczone truskawki kroję w mniejsze części, dodaję do nich skrobię i dokładnie mieszam.
Ciasto na pierogi formuję w wałek i kroję na 20 równych części. Formuję z nich kuleczki, które rozpłaszczam i wałkuję na cienki okrąg, który następnie wypełniam truskawkami i zamykam pieroga.
Przygotowane pierogi gotuję w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Podaję z kleksem gęstego jogurtu i odrobina cukru trzcinowego.

 

———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 3 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 20 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book