Stopień trudności: łatwy
Lubisz domowe pierogi?
Wolisz na słodko czy słono?
Ja jestem fanką chyba każdego rodzaju.
A z tych słodkich najbardziej lubię te z jagodami, ale w sezonie na truskawki muszą chociaż raz pojawić się też z nimi.
Składniki:
- 250 g mąki
- 5 g oleju roślinnego
- 125 ml zimnej wody
- 400 g truskawek
- 5 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę, olej i wodę łączę w misce. Ciasto na pierogi na początku wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy składniki się połączą, zagniatam je ręką, na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawiam przykryte miską, aby odpoczęło.
W tym czasie oczyszczone truskawki kroję w mniejsze części, dodaję do nich skrobię i dokładnie mieszam.
Ciasto na pierogi formuję w wałek i kroję na 20 równych części. Formuję z nich kuleczki, które rozpłaszczam i wałkuję na cienki okrąg, który następnie wypełniam truskawkami i zamykam pieroga.
Przygotowane pierogi gotuję w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Podaję z kleksem gęstego jogurtu i odrobina cukru trzcinowego.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 3 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 20 sztuk