Piankowy sernik malinowy

Stopień trudności: łatwy

Najprostszy sernik pianka z 4 składników.
Pyszny, delikatny, lekki jak chmurka. Czego chcieć więcej?

Ja mój sernik przygotowałam ze świeżych maliny.
Jeśli wolisz, użyj galaretek, pomiń wtedy żelatynę 😊

 

Składniki:

Masa:

  • 600 g malin
  • 300 ml gorącej wody
  • 40 g żelatyny
  • 300 g erytrytolu/cukru
  • 800 g skyru

Wierzch:

  • 300 g malin
  • 15 g żelatyny
  • 50 g erytrytolu
  • 70 ml wody

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowuję masę. Maliny rozgotowuję przez chwilę, aż się rozpadną. W razie konieczności podlewam wodą. Następnie przecieram je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę i erytrytol rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być wrząca).
Żelatynę oraz maliny studzę i łączę ze sobą. Dodaję skyr w temperaturze pokojowej. Następnie miksuję na wysokich obrotach, aby napowietrzyć masę. Miksuję kilka minut, dzięki temu sernik będzie miał konsystencję pianki. Masę serową przelewam do tortownicy (24 cm) i schładzam.
W międzyczasie przygotowuję wierzch. Maliny rozgotowuję przez chwilę, aż się rozpadną. W razie konieczności podlewam wodą. Następnie przecieram je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę i erytrytol rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być wrząca).
Żelatynę oraz maliny studzę i łączę ze sobą. Masę przelewam na schodzone sernik. Pozostawiam do stężenia na noc.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 6 h
Całkowity czas: 6 h 20 min
Ilość porcji: 9 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media