Stopień trudności: łatwy
Najprostszy sernik pianka z 4 składników.
Pyszny, delikatny, lekki jak chmurka. Czego chcieć więcej?
Ja mój sernik przygotowałam ze świeżych maliny.
Jeśli wolisz, użyj galaretek, pomiń wtedy żelatynę 😊
Składniki:
Masa:
- 600 g malin
- 300 ml gorącej wody
- 40 g żelatyny
- 300 g erytrytolu/cukru
- 800 g skyru
Wierzch:
- 300 g malin
- 15 g żelatyny
- 50 g erytrytolu
- 70 ml wody
Przygotowanie:
Na początku przygotowuję masę. Maliny rozgotowuję przez chwilę, aż się rozpadną. W razie konieczności podlewam wodą. Następnie przecieram je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę i erytrytol rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być wrząca).
Żelatynę oraz maliny studzę i łączę ze sobą. Dodaję skyr w temperaturze pokojowej. Następnie miksuję na wysokich obrotach, aby napowietrzyć masę. Miksuję kilka minut, dzięki temu sernik będzie miał konsystencję pianki. Masę serową przelewam do tortownicy (24 cm) i schładzam.
W międzyczasie przygotowuję wierzch. Maliny rozgotowuję przez chwilę, aż się rozpadną. W razie konieczności podlewam wodą. Następnie przecieram je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę i erytrytol rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być wrząca).
Żelatynę oraz maliny studzę i łączę ze sobą. Masę przelewam na schodzone sernik. Pozostawiam do stężenia na noc.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 6 h
Całkowity czas: 6 h 20 min
Ilość porcji: 9 porcji