Stopień trudności: łatwy

Najprostszy sernik pianka z 4 składników.
Pyszny, delikatny, lekki jak chmurka. Czego chcieć więcej?

Ja mój sernik przygotowałam ze świeżych maliny.
Jeśli wolisz, użyj galaretek, pomiń wtedy żelatynę ?

 

Składniki:

Masa:

  • 600 g malin
  • 300 ml gorącej wody
  • 40 g żelatyny
  • 300 g erytrytolu/cukru
  • 800 g skyru

Wierzch:

  • 300 g malin
  • 15 g żelatyny
  • 50 g erytrytolu
  • 70 ml wody

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowuję masę. Maliny rozgotowuję przez chwilę, aż się rozpadną. W razie konieczności podlewam wodą. Następnie przecieram je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę i erytrytol rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być wrząca).
Żelatynę oraz maliny studzę i łączę ze sobą. Dodaję skyr w temperaturze pokojowej. Następnie miksuję na wysokich obrotach, aby napowietrzyć masę. Miksuję kilka minut, dzięki temu sernik będzie miał konsystencję pianki. Masę serową przelewam do tortownicy (24 cm) i schładzam.
W międzyczasie przygotowuję wierzch. Maliny rozgotowuję przez chwilę, aż się rozpadną. W razie konieczności podlewam wodą. Następnie przecieram je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę i erytrytol rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być wrząca).
Żelatynę oraz maliny studzę i łączę ze sobą. Masę przelewam na schodzone sernik. Pozostawiam do stężenia na noc.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 6 h
Całkowity czas: 6 h 20 min
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book