Grillowane polędwiczki

Stopień trudności: łatwy

Jak przygotować soczyste, grillowane polędwiczki?

Wystarczy użyć dobrej jakości mięsa, przygotować pyszną marynatę i je grillować.
Brzmi prosto prawda? Poniżej podam Ci super przepis na lekką i pyszną marynatę.

 

 Składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 20 g oliwy
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml sosu sojowego
  • tymianek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyszczam. Z pozostałych składników przygotowuję marynatę. Mięso dodaję do marynaty i pozostawiam je na ok. 30 minut. Grilluję kilka minut na dobrze rozgrzanym grillu.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book