Stopień trudności: łatwy

Prosty sos z kurczakiem i pieczarkami, który możesz podać z ulubionymi dodatkami, a przygotowanie go zajmie mniej niż 20 minut.

Ten rozpływający się w ustach sos możesz podać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Jakie dodatki Ty lubisz najbardziej?

 

 Składniki:

  • 360 g pieczarek
  • 75 g cebuli
  • 250 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka masła
  • 120 g śmietanki 30%
  • 60 g mascarpone
  • natka pietruszki
  • Tymianek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam do smaku i smażę na złoty kolor na wcześniej rozgrzanym maśle klarowanym. W międzyczasie oczyszczone pieczarki kroję w plastry. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaję do niego pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Podsmażam przez chwilę, aż warzywa stracą surowość. Następnie dodaję śmietankę, mascarpone i drobno posiekane zioła.
Sos redukuję przez chwilę i podaję z ulubionymi dodatkami.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book