Stopień trudności: łatwy
Prosty sos z kurczakiem i pieczarkami, który możesz podać z ulubionymi dodatkami, a przygotowanie go zajmie mniej niż 20 minut.
Ten rozpływający się w ustach sos możesz podać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Jakie dodatki Ty lubisz najbardziej?
Składniki:
- 360 g pieczarek
- 75 g cebuli
- 250 g piersi kurczaka
- 1 łyżeczka masła
- 120 g śmietanki 30%
- 60 g mascarpone
- natka pietruszki
- Tymianek
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam do smaku i smażę na złoty kolor na wcześniej rozgrzanym maśle klarowanym. W międzyczasie oczyszczone pieczarki kroję w plastry. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaję do niego pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Podsmażam przez chwilę, aż warzywa stracą surowość. Następnie dodaję śmietankę, mascarpone i drobno posiekane zioła.
Sos redukuję przez chwilę i podaję z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 3 porcje