Kremowy sos pieczarkowy

Stopień trudności: łatwy

Prosty sos z kurczakiem i pieczarkami, który możesz podać z ulubionymi dodatkami, a przygotowanie go zajmie mniej niż 20 minut.

Ten rozpływający się w ustach sos możesz podać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Jakie dodatki Ty lubisz najbardziej?

 

 Składniki:

  • 360 g pieczarek
  • 75 g cebuli
  • 250 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka masła
  • 120 g śmietanki 30%
  • 60 g mascarpone
  • natka pietruszki
  • Tymianek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam do smaku i smażę na złoty kolor na wcześniej rozgrzanym maśle klarowanym. W międzyczasie oczyszczone pieczarki kroję w plastry. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaję do niego pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Podsmażam przez chwilę, aż warzywa stracą surowość. Następnie dodaję śmietankę, mascarpone i drobno posiekane zioła.
Sos redukuję przez chwilę i podaję z ulubionymi dodatkami.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media