Stopień trudności: łatwy
Ten prosty makaron będzie idealną propozycją na zabiegane, gorące dni.
Nic prostszego, kilka prostych i łatwo dostępnych składników, odrobina chęci i gotowe.
Zdrowe, pyszne i pełnowartościowe posiłki są ważne nie tylko dla naszych kubków smakowych, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia.
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki
- 70 g ciecierzycy z puszki
- 10 g oliwy z oliwek
- 80 g sera feta (u mnie pasta feta na bazie sera feta i jogurtu naturalnego)
- 30 g cebuli
- 5 g cukru
- Makaron
- pieprz, bazylia suszona
Przygotowanie:
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos. Na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaję pomidory i redukuję przez kilka minut. Gdy makaron będzie ugotowany al dente, przekładam go bezpośrednio na patelnię, dodaję ser, ciecierzycę. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Podaję posypane świeżą bazylią.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje