Makaron z pomidorami i fetą

Stopień trudności: łatwy

Ten prosty makaron będzie idealną propozycją na zabiegane, gorące dni.

Nic prostszego, kilka prostych i łatwo dostępnych składników, odrobina chęci i gotowe.
Zdrowe, pyszne i pełnowartościowe posiłki są ważne nie tylko dla naszych kubków smakowych, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia.

 

 Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 70 g ciecierzycy z puszki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 80 g sera feta (u mnie pasta feta na bazie sera feta i jogurtu naturalnego)
  • 30 g cebuli
  • 5 g cukru
  • Makaron
  • pieprz, bazylia suszona

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos. Na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaję pomidory i redukuję przez kilka minut. Gdy makaron będzie ugotowany al dente, przekładam go bezpośrednio na patelnię, dodaję ser, ciecierzycę. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Podaję posypane świeżą bazylią.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book