Stopień trudności: łatwy
Dziś mam dla Was przepis na kruche czekoladowe ciasto z rabarbarem. Skradło moje serce! Na pewno je pokochasz!
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 350 g mąki
- 200 g masła/margaryny
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 500 g rabarbaru
- 130 g erytrytolu
Przygotowanie:
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, kakao i 100 gramami erytrytolu, dokładnie mieszam. Dodaje żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagniatam gładkie ciasto. Dzielę na dwie części, jedną większą od drugiej. Schładzam je w lodówce. W tym czasie kończę drobniej rabarbar i zasypuję pozostałym erytrytolem. Blaszkę (29×24) wykładam większą równą warstwą- wykorzystuję do tego większą część ciasta. Na wierzch wykładam rabarbar, na niego kruszę pozostałe ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 min.
Podaję schłodzone.
————–
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 12 porcji