Czekoladowe kruche ciasto z rabarbarem

Stopień trudności: łatwy

Dziś mam dla Was przepis na kruche czekoladowe ciasto z rabarbarem. Skradło moje serce! Na pewno je pokochasz!

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 350 g mąki
  •  200 g masła/margaryny
  •  4 żółtka
  •  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 łyżeczki kakao
  •  500 g rabarbaru
  •  130 g erytrytolu

 

Przygotowanie:

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, kakao i 100 gramami erytrytolu, dokładnie mieszam. Dodaje żółtka i pokrojone w kostkę masło. Zagniatam gładkie ciasto. Dzielę na dwie części, jedną większą od drugiej. Schładzam je w lodówce. W tym czasie kończę drobniej rabarbar i zasypuję pozostałym erytrytolem. Blaszkę (29×24) wykładam większą równą warstwą- wykorzystuję do tego większą część ciasta. Na wierzch wykładam rabarbar, na niego kruszę pozostałe ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 min.
Podaję schłodzone.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 10 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book