Soczyste kotlety mielone

Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam przepis na ulubione kotlety mielone, które jemy w naszym domu od lat ❤
Złociste i chrupiące z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Najlepsze na świecie, kotlety z przepisu mojej mamy 🥰
Koniecznie musisz ich spróbować.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 jajka
  • 140 g cebuli
  • 15 g masła
  • 50 g bułki tartej
  • 150 ml wody/bulionu
  • sól i pieprz
  • przyprawa uniwersalna (przepis w mojej książce)

 

Przygotowanie:

Cebulę kroję drobno i podsmażam na maśle, aż straci surowość i ładnie się zeszkli. Pozostawiam ją do ostygnięcia. Do mięsa dodaję jajka, cebulę z masłem, bułkę tartą i bulionu, doprawiam do smaku przyprawami i wyrabiam intensywnie, aż mięso dokładnie się połączy. Wyrabiam co najmniej 5 minut.
Masa może wydawać się dość rzadka, ale po dokładnym wyrobieniu, kotlety będą się formować idealnie.
Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą zwilżonych dłoni formuję kotlety i smażę na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Przez co najmniej 5 minut z każdej strony.
Gotowe kotlety podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 40 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 12-14 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book