Stopień trudności: łatwy
Przygotowałam przepis na ulubione kotlety mielone, które jemy w naszym domu od lat ❤
Złociste i chrupiące z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Najlepsze na świecie, kotlety z przepisu mojej mamy 🥰
Koniecznie musisz ich spróbować.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 2 jajka
- 140 g cebuli
- 15 g masła
- 50 g bułki tartej
- 150 ml wody/bulionu
- sól i pieprz
- przyprawa uniwersalna (przepis w mojej książce)
Przygotowanie:
Cebulę kroję drobno i podsmażam na maśle, aż straci surowość i ładnie się zeszkli. Pozostawiam ją do ostygnięcia. Do mięsa dodaję jajka, cebulę z masłem, bułkę tartą i bulionu, doprawiam do smaku przyprawami i wyrabiam intensywnie, aż mięso dokładnie się połączy. Wyrabiam co najmniej 5 minut.
Masa może wydawać się dość rzadka, ale po dokładnym wyrobieniu, kotlety będą się formować idealnie.
Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą zwilżonych dłoni formuję kotlety i smażę na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Przez co najmniej 5 minut z każdej strony.
Gotowe kotlety podaję z ulubionymi dodatkami.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 40 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 12-14 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy