Stopień trudności: łatwy
Dla Ciebie racuchy też są wspomnieniem dzieciństwa? Mam dla Ciebie mój ulubiony przepis na najlepsze racuchy drożdżowe. Dodatek soczystych jabłek powoduje, że są one wyjątkowo delikatne.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 25 g drożdży
- 1 jako
- 2 jabłka
- Cynamon
Przygotowanie:
Na początek robię rozczyn, część mleka mieszam z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie w misce mieszam mąkę, jajko, rozczyn, pozostałe mleko i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po tym czasie odstawiam pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania, obrane jabłka kroje w kostkę i wrzucam do ciasta, doprawiam cynamonem i dokładnie mieszam. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoto i odsączam na ręczniku papierowym. Podaje posypane cukrem pudrem.
————–
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy