Racuchy drożdżowe z jabłkami

Stopień trudności: łatwy

Dla Ciebie racuchy też są wspomnieniem dzieciństwa? Mam dla Ciebie mój ulubiony przepis na najlepsze racuchy drożdżowe. Dodatek soczystych jabłek powoduje, że są one wyjątkowo delikatne.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 25 g drożdży
  • 1 jako
  • 2 jabłka
  • Cynamon

 

Przygotowanie:

Na początek robię rozczyn, część mleka mieszam z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie w misce mieszam mąkę, jajko, rozczyn, pozostałe mleko i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po tym czasie odstawiam pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania, obrane jabłka kroje w kostkę i wrzucam do ciasta, doprawiam cynamonem i dokładnie mieszam. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoto i odsączam na ręczniku papierowym. Podaje posypane cukrem pudrem.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 12  sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book