Racuchy drożdżowe z jabłkami

Stopień trudności: łatwy

Dla Ciebie racuchy też są wspomnieniem dzieciństwa? Mam dla Ciebie mój ulubiony przepis na najlepsze racuchy drożdżowe. Dodatek soczystych jabłek powoduje, że są one wyjątkowo delikatne.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 25 g drożdży
  • 1 jako
  • 2 jabłka
  • Cynamon

 

Przygotowanie:

Na początek robię rozczyn, część mleka mieszam z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie w misce mieszam mąkę, jajko, rozczyn, pozostałe mleko i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po tym czasie odstawiam pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania, obrane jabłka kroje w kostkę i wrzucam do ciasta, doprawiam cynamonem i dokładnie mieszam. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoto i odsączam na ręczniku papierowym. Podaje posypane cukrem pudrem.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 12  sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media