Placki z selera

Stopień trudności: łatwy

Seler jest bardzo niedocenionym warzywem, spróbuję go dziś trochę odczarować. Przygotowałam pyszne placki z jego wykorzystaniem. Koniecznie musisz ich spróbować 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  200 g selera korzeniowego
  •  0,5 pęczka pietruszki
  •  1 jajko
  •  20 g wody
  •  50 g mąki
  •  Papryka słodka, czosnek, sól i pieprz
  •  20 g cebuli

 

Przygotowanie:

Selera ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę i natkę drobno siekam. Do startego selera dodaje wszystkie składniki i dokładnie mieszam. Masa ma być dość lejącą. Smażę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Podaję z ulubionym sosem.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 8  sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book