Leniwe ciasteczka

Stopień trudności: łatwy

Co powiesz na leniwe w innej formie?
Przedstawiam Wam pieczone leniwe, które śmiało możecie serwować jak ciasteczka. Pyszne i delikatne, po prostu idealne.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  250 g twarogu
  •  1 jajko
  •  50 g erytrytolu
  •  100 g mąki

 

Przygotowanie:

Twaróg, jajko i erytrytol blenduję na gładką masę. Masę przekładam do miski i dodaję do niej mąkę, dokładnie mieszam i wyrabiam zwarte ciasto. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuję małe kuleczki, które układam na papierze do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez ok. 30 min, aż kuleczki zaczną się rumienić. Podaję posypane cukrem pudrem.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 20 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book