Miękkie pierniczki

Stopień trudności: łatwy

Pierniczki te jej tylko mogą ozdobić choinkę, ale także nadają się do jedzenia, nie muszą “leżakować”- od razu można je jeść.
Lubicie prezenty przygotowywane od serca? Takie prezenty gdzie wiecie, że ktoś włożył całe swoje serce do ich przygotowania?
Ja w tym roku obdarowuję moich bliskich ręcznie robionymi pierniczkami, które przygotowałam jako ozdoby na choinkę.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 30 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 15 g kakao

 

Przygotowanie:

Masło, miód, cukier, sodę, przyprawę do piernika i kakao przekładam do garnka i podgrzewam na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmuję garnek z palnika. Do masy dodaję jajko, dokładnie mieszam i od razu dodaję mąkę. Na początku łącze składniki za pomocą łyżki, a gdy się połączą, wykładam je na blat i zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto nie wymaga odpoczynku. Od razu je wałkuję na ok. 3-5 mm i wycinam pierniki za pomocą foremek. Ja moje pierniki będę dawać w prezencie jako ozdoby choinkowe, więc za pomocą słomki robię dziurkę na górze piernika. Gotowe pierniki piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół przez 8 minut. Studzę na kartce, a po ostudzeniu zawiązuję na nich sznurek.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 8 min
Całkowity czas: 28 min
Ilość porcji: 30 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 3.6 / 5. Liczba głosów: 5

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media