Stopień trudności: łatwy

Przychodzę dziś do Was z przepisem na ekspresowy deser, którego przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut 😊
Mascarpone czekoladowe pojawia się czasem w dyskontach, jeśli nie uda Ci się go kupić, możesz przygotować je samodzielnie. Wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i połączyć ją z mascarpone w temperaturze pokojowej.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 400 g mascarpone czekoladowe
  • 100 g biszkoptów
  • 150 ml mocnej kawy
  • świeże owoce

 

Przygotowanie:

Kawę parzę, gdy przestygnie, przelałam ją przez sitko. Mascarpone przekładam do rękawa cukierniczego. Biszkopty moczę w kawie, układam w naczyniu, a na wierzch wyciskam krem. Deser schładzam. Podaję ze świeżymi owocami.

Gdy używasz większych naczynek, możesz przygotować deser warstwowo, będzie dzięki temu bardziej efektowny.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Całkowity czas: 10 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book