Zapiekanka z marchewką i groszkiem

Stopień trudności: łatwy

Jak z resztek zrobić kolejne pyszne danie? To naprawdę nic trudnego!
Po niedzieli zostało mi pół porcji marchewki z groszkiem, bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, więc wykorzystałam to co miałam i przygotowałam pyszną zapiekankę, która może być samodzielnym posiłkiem lub pysznym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się dodanie do całości makaronu

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g kurczaka
  • 70 g mozzarelli
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Marchewkę przygotowuję w ulubiony sposób- ugotowałam ją w bulionie, doprawiłam solą i pieprzem, gotową zagęściłam mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, lekko rozbijam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotową pierś podsmażam na patelni, aż nabierze złotego koloru. Marchewkę z groszkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładam pierś kurczaka i na całość rozkładam pokrojoną mozzarellę. Piekę 30 min w 200 stopniach, grzanie góra-dół.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book