Zapiekanka z marchewką i groszkiem

Stopień trudności: łatwy

Jak z resztek zrobić kolejne pyszne danie? To naprawdę nic trudnego!
Po niedzieli zostało mi pół porcji marchewki z groszkiem, bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, więc wykorzystałam to co miałam i przygotowałam pyszną zapiekankę, która może być samodzielnym posiłkiem lub pysznym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się dodanie do całości makaronu

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g kurczaka
  • 70 g mozzarelli
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Marchewkę przygotowuję w ulubiony sposób- ugotowałam ją w bulionie, doprawiłam solą i pieprzem, gotową zagęściłam mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, lekko rozbijam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotową pierś podsmażam na patelni, aż nabierze złotego koloru. Marchewkę z groszkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładam pierś kurczaka i na całość rozkładam pokrojoną mozzarellę. Piekę 30 min w 200 stopniach, grzanie góra-dół.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media