Stopień trudności: łatwy
Jak z resztek zrobić kolejne pyszne danie? To naprawdę nic trudnego!
Po niedzieli zostało mi pół porcji marchewki z groszkiem, bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, więc wykorzystałam to co miałam i przygotowałam pyszną zapiekankę, która może być samodzielnym posiłkiem lub pysznym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się dodanie do całości makaronu
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 200 g kurczaka
- 70 g mozzarelli
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę przygotowuję w ulubiony sposób- ugotowałam ją w bulionie, doprawiłam solą i pieprzem, gotową zagęściłam mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, lekko rozbijam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotową pierś podsmażam na patelni, aż nabierze złotego koloru. Marchewkę z groszkiem przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładam pierś kurczaka i na całość rozkładam pokrojoną mozzarellę. Piekę 30 min w 200 stopniach, grzanie góra-dół.
————–
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 3 porcje