Kremowa jajecznica z kurkami

Stopień trudności: łatwy

Jak zrobić idealną jajecznicę? 🥰
Podzielę się z Tobą moim sposobem na cudownie kremową jajecznicę z dodatkiem pysznej wędliny i chrupiący kurek. Zapraszam!

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • jajka
  • ulubiona wędlina
  • cebula
  • kurku
  • szczypior
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Pokrojoną wędlinę podsmażam na maśle, dodaję do niej pokrojoną cebulę i podsmażam, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaję oczyszczone kurki i podsmażam je kilka minut. Dodaje szczypior i jajka. Kluczowy jest sposób smażenia jajek. Po dodaniu jajek zdejmuję patelnię z ognia i mieszam chwilę, aż jajka przestaną przywierać do dna patelni, wtedy ponownie stawiam patelnie na ogień i mieszam cały czas, aż patelnia się nagrzeje i jajka zaczną przywierać do dna. Wtedy ponownie zdejmuję ją z ognia i mieszam tak długo, aż jajka nie będą przywierać do dna. Czynność powtarzam, aż jajecznica będzie kremowa i ścięta w takim stopniu jak lubię.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media