Kremowa jajecznica z kurkami

Stopień trudności: łatwy

Jak zrobić idealną jajecznicę? 🥰
Podzielę się z Tobą moim sposobem na cudownie kremową jajecznicę z dodatkiem pysznej wędliny i chrupiący kurek. Zapraszam!

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • jajka
  • ulubiona wędlina
  • cebula
  • kurku
  • szczypior
  • Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Pokrojoną wędlinę podsmażam na maśle, dodaję do niej pokrojoną cebulę i podsmażam, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaję oczyszczone kurki i podsmażam je kilka minut. Dodaje szczypior i jajka. Kluczowy jest sposób smażenia jajek. Po dodaniu jajek zdejmuję patelnię z ognia i mieszam chwilę, aż jajka przestaną przywierać do dna patelni, wtedy ponownie stawiam patelnie na ogień i mieszam cały czas, aż patelnia się nagrzeje i jajka zaczną przywierać do dna. Wtedy ponownie zdejmuję ją z ognia i mieszam tak długo, aż jajka nie będą przywierać do dna. Czynność powtarzam, aż jajecznica będzie kremowa i ścięta w takim stopniu jak lubię.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book