Stopień trudności: łatwy
Lubisz tosty? Chleby tostowe dostępne w sklepach swoim składem pozostawiają wiele do życzenia. Co Ty na to, aby przygotować w domu, zdrowy i pełnowartościowy chleb tostowy? Mam dla Ciebie prosty przepis, zapraszam!
Nadmiar chleba polecam Ci pokroić w kromki i zamrozić.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g mąki
- 15 g drożdży
- 4 g cukru
- 8 g soli
- 10 g oleju roślinnego
- 250-270 ml mleka
Przygotowanie:
Do miski przekładam mąkę, drożdże, cukier i sól, z grubsza ze sobą łączę. Następnie dolewam letnie mleko i wyrabiam przez kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być gęste i zbite. Po wstępnym wyrobieniu mikserem zagniatam ciasto ręcznie. Chleb przekładam do miski i przykrywam ją folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
Po wyrośnięciu ciasto formuję w podłużny bochenek. Przekładam go do keksówki (25 x 11), łączeniem do dołu. Pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem i nacinam za pomocą żyletki. Tak przygotowany chleb piekę przez 35 minut, w 180°C. Chleb ma się ładnie ze złocić. Upieczony chleb ostrożnie wyjmuję na kratkę. Kroję po ostudzeniu.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 35 min
Czas całkowity: 1 h 50 min