Domowy chleb tostowy

Stopień trudności: łatwy

Lubisz tosty? Chleby tostowe dostępne w sklepach swoim składem pozostawiają wiele do życzenia. Co Ty na to, aby przygotować w domu, zdrowy i pełnowartościowy chleb tostowy? Mam dla Ciebie prosty przepis, zapraszam!
Nadmiar chleba polecam Ci pokroić w kromki i zamrozić.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 4 g cukru
  • 8 g soli
  • 10 g oleju roślinnego
  • 250-270 ml mleka

 

Przygotowanie:

Do miski przekładam mąkę, drożdże, cukier i sól, z grubsza ze sobą łączę. Następnie dolewam letnie mleko i wyrabiam przez kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być gęste i zbite. Po wstępnym wyrobieniu mikserem zagniatam ciasto ręcznie. Chleb przekładam do miski i przykrywam ją folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 h. 
Po wyrośnięciu ciasto formuję w podłużny bochenek. Przekładam go do keksówki (25 x 11), łączeniem do dołu. Pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem i nacinam za pomocą żyletki. Tak przygotowany chleb piekę przez 35 minut, w 180°C. Chleb ma się ładnie ze złocić. Upieczony chleb ostrożnie wyjmuję na kratkę. Kroję po ostudzeniu. 

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 35 min
Czas całkowity: 1 h 50 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book