Łosoś pieczony w całości

Stopień trudności: łatwy

Lubisz ryby?
Mam dla Ciebie przepis na soczystego, pieczonego łososia Jurajskiego, który będzie idealną bazą do wielu pysznych posiłków 😊

Tak przygotowanego łososia podaj z dodatkiem pieczonych warzyw. Możesz też dodać go do sałatek,  makaronu, tortilli i pasty kanapkowej.
Każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2 sztuki Łososia Jurajskiego
  • pęczek koperku i natki pietruszki
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 150 g pomidorków cherry
  • 20 g masła
  • 200 g pomidorów malinowych
  • 80 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Rybę myję i osuszam, układam ją na blaszce, polewam oliwą, doprawiam solą i pieprzem. Przyprawy dokładnie wcieram w rybę. Grzbiet łososia nacinam. Do środka każdej z ryb wkładam po pół pęczka ziół,  kilka plastrów cytryny, po dwa ząbki czosnku, masło. Wokół ryby układam pokrojone w łódeczki ziemniaki, cebulę, pomidory i pomidorki, oraz kawałki cytryny. Warzywa doprawiam solą i oliwą. Piekę przez 40-50 minut w 180°C.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 2 sztuki

Oceń wpis

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 2

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media