Stopień trudności: łatwy

Pyszne, puszyste pankejki na maślance? Co Ty na to?🥰
Mam dziś dla Ciebie przepis na idealne i delikatne placuszki, których przygotowanie zajmie kilka chwil

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 180 g maślanki
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 35 g masła
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 20 g cukru
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Maślankę, jajko i masło łączę na jednolitą masę. Dodaję pozostałe składniki, mieszam za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno być gęste. Na rozgrzanej patelni rozpuszczam niewielką ilość masła, wykładam niewielką porcję ciasta. Pankejki smażę na małym ogniu, po kilka minut każdej strony.
Gotowe podaję z ulubionymi owocami i miodem.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 9 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book