Babeczki twarogowe

Stopień trudności: łatwy

Wyjątkowe twarogowe babeczki, polecają się nie tylko jako deser, ale pyszny dodatek do lunchboxa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 75 g masła
  • 30 g jogurtu
  • 60 g cukru
  • 300 g twarogu
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam, aż uzyskam gładkie i jednolite ciasto. Ciasto dzielę na 12 równych części i układam je w formie do muffinek. Piekę 30 min w 180 stopniach, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 45
Ilość porcji: 12 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book