Sos żurawinowo-jabłkowy do mięs

Stopień trudności: łatwy

Pyszny, lekko kwaskowy sos idealnie sprawdzi się do pieczonych mięs. Doda im wyjątkowego smaku i soczystości. Tak przygotowany sos możesz wykorzystać także jako dodatek do makaronu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 20 g oleju
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 150 g jabłek
  • 60 g cebuli
  • 150 g żurawiny
  • 30 g miodu
  • sól i pieprz
  • 20-40 ml śmietanki 30%

 

Przygotowanie:

Na blasze układam pokrojone jabłka, cebulę i żurawinę, wszystko skrapiam olejem, sokiem i miodem. Piekę 15 min w 200°C, grzanie góra-dół. Wszystkie składniki przekładam do blendera, doprawiam do smaku i dodaję śmietankę. Dokładnie blednuję.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book