Sos żurawinowo-jabłkowy do mięs

Stopień trudności: łatwy

Pyszny, lekko kwaskowy sos idealnie sprawdzi się do pieczonych mięs. Doda im wyjątkowego smaku i soczystości. Tak przygotowany sos możesz wykorzystać także jako dodatek do makaronu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 20 g oleju
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 150 g jabłek
  • 60 g cebuli
  • 150 g żurawiny
  • 30 g miodu
  • sól i pieprz
  • 20-40 ml śmietanki 30%

 

Przygotowanie:

Na blasze układam pokrojone jabłka, cebulę i żurawinę, wszystko skrapiam olejem, sokiem i miodem. Piekę 15 min w 200°C, grzanie góra-dół. Wszystkie składniki przekładam do blendera, doprawiam do smaku i dodaję śmietankę. Dokładnie blednuję.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media