Stopień trudności: łatwy
Pyszny, lekko kwaskowy sos idealnie sprawdzi się do pieczonych mięs. Doda im wyjątkowego smaku i soczystości. Tak przygotowany sos możesz wykorzystać także jako dodatek do makaronu.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 20 g oleju
- 100 ml soku jabłkowego
- 150 g jabłek
- 60 g cebuli
- 150 g żurawiny
- 30 g miodu
- sól i pieprz
- 20-40 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Na blasze układam pokrojone jabłka, cebulę i żurawinę, wszystko skrapiam olejem, sokiem i miodem. Piekę 15 min w 200°C, grzanie góra-dół. Wszystkie składniki przekładam do blendera, doprawiam do smaku i dodaję śmietankę. Dokładnie blednuję.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje