Udka pieczone z żurawiną i jabłkiem

Stopień trudności: łatwy

Chrupiąca skórka i soczyste mięso, tak powinien smakować kurczak 🙂
Przygotowałam dla Ciebie propozycję na wyjątkowe udka kurczaka pieczone z żurawiną i jabłkami. To idealne propozycja na świąteczny obiad i nie tylko. Może przygotujesz go u siebie?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 20 g oleju
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki przyprawy do mięs (przepis na najlepszą przyprawę do mięs znajdziesz w mojej książce)
  • 250 g jabłek
  • 60 g cebuli
  • 150 g żurawiny
  • 30 g miodu

 

Przygotowanie:

Kurczaka marynuję w 10 g oleju, 100 ml soku jabłkowego i ulubionej przyprawie. Marynuję co najmniej 1 h, najlepiej mięso zostawić na całą noc. Na blasze układam mięso, pokrojone jabłka, cebulę i żurawinę. Całość skrapiam olejem, pozostałym sokiem i miodem. Piekę 1 h w 200°C, grzanie góra-dół.

Upieczone owoce i warzywa są idealną bazą sosu do mięs. Dokładny przepis znajdziesz TU.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 2 h 10 min
Ilość porcji: 6 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media