Stopień trudności: łatwy
Chrupiąca skórka i soczyste mięso, tak powinien smakować kurczak 🙂
Przygotowałam dla Ciebie propozycję na wyjątkowe udka kurczaka pieczone z żurawiną i jabłkami. To idealne propozycja na świąteczny obiad i nie tylko. Może przygotujesz go u siebie?
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- 20 g oleju
- 250 ml soku jabłkowego
- 2 łyżki przyprawy do mięs (przepis na najlepszą przyprawę do mięs znajdziesz w mojej książce)
- 250 g jabłek
- 60 g cebuli
- 150 g żurawiny
- 30 g miodu
Przygotowanie:
Kurczaka marynuję w 10 g oleju, 100 ml soku jabłkowego i ulubionej przyprawie. Marynuję co najmniej 1 h, najlepiej mięso zostawić na całą noc. Na blasze układam mięso, pokrojone jabłka, cebulę i żurawinę. Całość skrapiam olejem, pozostałym sokiem i miodem. Piekę 1 h w 200°C, grzanie góra-dół.
Upieczone owoce i warzywa są idealną bazą sosu do mięs. Dokładny przepis znajdziesz TU.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 2 h 10 min
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy