Ciasto z białek

Stopień trudności: łatwy

Zostały Ci białka po robieniu kruchych ciastek lub pączków? To ciasto to idealny przepis na wykorzystanie nadmiaru białek 😉
Pełne owoców, delikatne i pyszne. Spróbujesz go u siebie?

Do tego ciasta możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 4 białka
  • 80 g cukru
  • 40 g oleju
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • wanilia
  • 100 g żurawiny

 

Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodaję po łyżce cukru. Gdy białka będą dobrze ubite, dodaję olej i dokładnie mieszam. Następnie dodaję przesianą mąkę, skrobię, wanilię i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam za pomocą łopatki. Umytą i osuszoną żurawinę mieszam z niewielką ilością mąki, dzięki temu owoce nie opadną na dno. Owoce dodaję do ciasta i dokładnie mieszam. Przelewam do formy i piekę 40 min w 180°C, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 8 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media