Stopień trudności: łatwy
Zostały Ci białka po robieniu kruchych ciastek lub pączków? To ciasto to idealny przepis na wykorzystanie nadmiaru białek 😉
Pełne owoców, delikatne i pyszne. Spróbujesz go u siebie?
Do tego ciasta możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 4 białka
- 80 g cukru
- 40 g oleju
- 110 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- wanilia
- 100 g żurawiny
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodaję po łyżce cukru. Gdy białka będą dobrze ubite, dodaję olej i dokładnie mieszam. Następnie dodaję przesianą mąkę, skrobię, wanilię i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam za pomocą łopatki. Umytą i osuszoną żurawinę mieszam z niewielką ilością mąki, dzięki temu owoce nie opadną na dno. Owoce dodaję do ciasta i dokładnie mieszam. Przelewam do formy i piekę 40 min w 180°C, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy