Stopień trudności: łatwy

Są tu fani prostych sałatek? Mam dla Ciebie prostą i efektowną sałatkę śledź pod pierzynką. Sałatka jest bardzo prosta i efektowna.
Nie każdemu podoba się kolor, który tworzą buraki, możesz je pominąć lub dać je na samą górę.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g śledzi a’la matias
  • 50 g cebuli
  • 180 g ugotowanych ziemniaków
  • 170 g ugotowanych buraków
  • 100 g sera mozzarella
  • 170 g ugotowanej marchewki
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 2 jajka
  • 100 g majonezu
  • 25 g chrzanu
  • 160 g jogurtu
  • sól
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Filety śledzia namaczam przez kilka godzin w wodzie z octem, a następnie go płuczę, osuszam i kroję w drobną kostkę. Na tarce o dużych oczkach ścieram ziemniaki, marchewkę, buraka, mozzarellę, ogórki i ugotowane na twardo jajka. Cebulę i szczypiorek drobno siekam. Przygotowuję sos, łącząc ze sobą majonez, jogurt, chrzan- doprawiam go do smaku solą. W misce układam kolejno śledzia, sos, ziemniaki, sos, buraki, sos, ser, marchewkę, sos, ogórki, sos i jajko. Całość posypuję szczypiorkiem i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 5 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book