Śledź pod pierzynką

Stopień trudności: łatwy

Są tu fani prostych sałatek? Mam dla Ciebie prostą i efektowną sałatkę śledź pod pierzynką. Sałatka jest bardzo prosta i efektowna.
Nie każdemu podoba się kolor, który tworzą buraki, możesz je pominąć lub dać je na samą górę.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g śledzi a’la matias
  • 50 g cebuli
  • 180 g ugotowanych ziemniaków
  • 170 g ugotowanych buraków
  • 100 g sera mozzarella
  • 170 g ugotowanej marchewki
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 2 jajka
  • 100 g majonezu
  • 25 g chrzanu
  • 160 g jogurtu
  • sól
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Filety śledzia namaczam przez kilka godzin w wodzie z octem, a następnie go płuczę, osuszam i kroję w drobną kostkę. Na tarce o dużych oczkach ścieram ziemniaki, marchewkę, buraka, mozzarellę, ogórki i ugotowane na twardo jajka. Cebulę i szczypiorek drobno siekam. Przygotowuję sos, łącząc ze sobą majonez, jogurt, chrzan- doprawiam go do smaku solą. W misce układam kolejno śledzia, sos, ziemniaki, sos, buraki, sos, ser, marchewkę, sos, ogórki, sos i jajko. Całość posypuję szczypiorkiem i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 5 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media