Stopień trudności: łatwy

Idealny, rozpływający się ustach lava cake. Masz ochotę spróbować?
Lava cake to mocno czekoladowe ciastka z płynnym środkiem- każdy je pokocha ?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 90 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • wanilia
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozdrobnioną czekoladę oraz masło przedkładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej. W drugiej misce łącze ze sobą jajka, cukier, szczyptę soli i wanilię. Rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę przelewam do jajek, mieszam. Następnie dodaję przesianą mąkę, łącze na jednolitą masę. Kokilki smaruję niewielką ilością oleju i posypuję kakao. Kokilki wypełniam do 3/4 wysokości. Piekę w 180*C przez 15-16 minut. Podaje posypane kakao.

Kokilki, których użyłam, mają 11 cm średnicy, w przypadku mniejszych kokilek musisz skrócić czas pieczenia.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book