Stopień trudności: łatwy
Przygotowałam dla Ciebie przepis na proste i uniwersalne ciasto bezglutenowe na pierogi i uszka. Jest bardzo delikatne i elastyczne, bardzo łatwo się rozwałkowuje. Można je rozwałkować na bardzo cienki placek. Pierogi idealnie się sklejają.
Gotowe ciasto zostawiam pod przykryciem na czas wałkowania jednej porcji. Dzięki temu ciasto nie wysycha i bardzo łatwo się z nim pracuje.
Ciasto idealnie się mrozi więc po przygotowaniu pierogów i uszek bez problemu można je zamrozić.
Na blogu znajdziesz także przepis na klasyczne ciasto na pierogi- kliknij TU.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g mąki Ekstra Uniwersalna Bezgluten
- 400 ml gorącej wody
- 15 ml oleju
Przygotowanie:
Olej łącze razem z wodą i przelewam do miski z mąką. Całość łączę ze sobą mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiam ok. 10 minut, aż uzyskam gładkie i jednolite ciasto. Ciepłe ciasto zawijam w folię spożywczą i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie ciasto wałkuję, w razie konieczności podsypuję mąką. Ciasto jest bardzo delikatne.
Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 30 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 50 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy