Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam dla Ciebie przepis na proste i uniwersalne ciasto bezglutenowe na pierogi i uszka. Jest bardzo delikatne i elastyczne, bardzo łatwo się rozwałkowuje. Można je rozwałkować na bardzo cienki placek. Pierogi idealnie się sklejają.

Gotowe ciasto zostawiam pod przykryciem na czas wałkowania jednej porcji. Dzięki temu ciasto nie wysycha i bardzo łatwo się z nim pracuje. 
Ciasto idealnie się mrozi więc po przygotowaniu pierogów i uszek bez problemu można je zamrozić.

Na blogu znajdziesz także przepis na klasyczne ciasto na pierogi- kliknij TU.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

 

Składniki:

  • 500 g mąki Ekstra Uniwersalna Bezgluten
  • 400 ml gorącej wody
  • 15 ml oleju

 

Przygotowanie:

Olej łącze razem z wodą i przelewam do miski z mąką. Całość łączę ze sobą mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiam ok. 10 minut, aż uzyskam gładkie i jednolite ciasto. Ciepłe ciasto zawijam w folię spożywczą i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie ciasto wałkuję, w razie konieczności podsypuję mąką. Ciasto jest bardzo delikatne.

Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 30 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 50 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book