Stopień trudności: łatwy

Lubisz ciasto drożdżowe?
Dziś mam dla Ciebie wyjątkową choinkę z ciasta drożdżowego.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 450 g mąki
  • szczypta soli
  • 45 g cukru
  • 9 g drożdży suszonych
  • 260 g mleka
  • 45 g masła
  • 120 g kremu czekoladowego

 

Przygotowanie:

Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt. Na środku ciasta wykładam krem czekoladowy, przykrywam drugą częścią ciasta i  odcinam boki, tak aby powstał trójkąt, który będzie choinką.
Z obu stron trójkąta wycinam paski, które zawijam dwukrotnie wokół własnej osi. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdę i pień, które układam na choince. Pozostawiam pod przykryciem na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem choinkę smaruję jajkiem. Gotową choinkę możesz ozdobić kolorowymi cukierkami lub żurawiną.
Piekę w 180°C przez 25-30 minut, grzanie góra-dół.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 50 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book