Stopień trudności: łatwy
Lubisz ciasto drożdżowe?
Dziś mam dla Ciebie wyjątkową choinkę z ciasta drożdżowego.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 450 g mąki
- szczypta soli
- 45 g cukru
- 9 g drożdży suszonych
- 260 g mleka
- 45 g masła
- 120 g kremu czekoladowego
Przygotowanie:
Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt. Na środku ciasta wykładam krem czekoladowy, przykrywam drugą częścią ciasta i odcinam boki, tak aby powstał trójkąt, który będzie choinką.
Z obu stron trójkąta wycinam paski, które zawijam dwukrotnie wokół własnej osi. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdę i pień, które układam na choince. Pozostawiam pod przykryciem na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem choinkę smaruję jajkiem. Gotową choinkę możesz ozdobić kolorowymi cukierkami lub żurawiną.
Piekę w 180°C przez 25-30 minut, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 50 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 10 porcji