Koperty ze szpinakiem

Stopień trudności: łatwy

Najlepsze chrupiące koperty ze szpinakiem?
Farsz jest bardzo uniwersalny, możesz wykorzystać go w cieście drożdżowym oraz pierogach.
Możesz też wykorzystać go jako sos do makaronu.

Takie koperty to idealna przekąska na imprezę, święta i sylwestra 🥰
Sprawdzą się też super jako śniadanie do lunchboxa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  1 op ciasta francuskiego
  •  200 g szpinaku
  •  150 g sera feta
  •  50 g sera mozzarella
  •  10 g masła klarowanego
  •  3 ząbki czosnku
  •  75 g cebuli
  •  20 g bułki tartej
  •  gałka muszkatołowa, pieprz

 

Przygotowanie:

Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaję szpinak, doprawiam do smaku. Jak szpinak straci swoją objętość, przekładam go do miski i pozostawiam do przestudzenia. Następnie dodaję rozdrobniony ser feta i mozzarella. Całość dokładnie mieszam, w razie konieczności doprawiam do smaku. Ciasto francuskie kroję w kwadraty, na środek każdego kwadratu wykładam farsz. Kopertę zamykam, łącząc rogi przeciwległe do siebie. Koperty smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem.
Piekę w 220°C przez 12-13 minut.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 12 min
Całkowity czas: 32 min
Ilość porcji: 16 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media