Stopień trudności: łatwy
Najlepsze chrupiące koperty ze szpinakiem?
Farsz jest bardzo uniwersalny, możesz wykorzystać go w cieście drożdżowym oraz pierogach.
Możesz też wykorzystać go jako sos do makaronu.
Takie koperty to idealna przekąska na imprezę, święta i sylwestra 🥰
Sprawdzą się też super jako śniadanie do lunchboxa.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1 op ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku
- 150 g sera feta
- 50 g sera mozzarella
- 10 g masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 75 g cebuli
- 20 g bułki tartej
- gałka muszkatołowa, pieprz
Przygotowanie:
Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaję szpinak, doprawiam do smaku. Jak szpinak straci swoją objętość, przekładam go do miski i pozostawiam do przestudzenia. Następnie dodaję rozdrobniony ser feta i mozzarella. Całość dokładnie mieszam, w razie konieczności doprawiam do smaku. Ciasto francuskie kroję w kwadraty, na środek każdego kwadratu wykładam farsz. Kopertę zamykam, łącząc rogi przeciwległe do siebie. Koperty smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem.
Piekę w 220°C przez 12-13 minut.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 12 min
Całkowity czas: 32 min
Ilość porcji: 16 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy