Stopień trudności: łatwy

Najlepsze chrupiące koperty ze szpinakiem?
Farsz jest bardzo uniwersalny, możesz wykorzystać go w cieście drożdżowym oraz pierogach.
Możesz też wykorzystać go jako sos do makaronu.

Takie koperty to idealna przekąska na imprezę, święta i sylwestra ?
Sprawdzą się też super jako śniadanie do lunchboxa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  •  1 op ciasta francuskiego
  •  200 g szpinaku
  •  150 g sera feta
  •  50 g sera mozzarella
  •  10 g masła klarowanego
  •  3 ząbki czosnku
  •  75 g cebuli
  •  20 g bułki tartej
  •  gałka muszkatołowa, pieprz

 

Przygotowanie:

Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaję szpinak, doprawiam do smaku. Jak szpinak straci swoją objętość, przekładam go do miski i pozostawiam do przestudzenia. Następnie dodaję rozdrobniony ser feta i mozzarella. Całość dokładnie mieszam, w razie konieczności doprawiam do smaku. Ciasto francuskie kroję w kwadraty, na środek każdego kwadratu wykładam farsz. Kopertę zamykam, łącząc rogi przeciwległe do siebie. Koperty smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem.
Piekę w 220°C przez 12-13 minut.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 12 min
Całkowity czas: 32 min
Ilość porcji: 16 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book