Stopień trudności: łatwy

Lubisz szarlotkę? Mam dla Ciebie fenomenalny przepis na świąteczną szarlotkę pełną jabłek i cynamonu.
Gwarantuję, że ją pokochasz.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Ciasto:

  •  300 g mąki
  •  60 g cukru
  •  10 g ekstraktu waniliowego
  •  200 g masła
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  5 g cynamonu
  •  1 małe jajko

Jabłka:

  •  1 kg jabłek
  •  5 g cynamonu
  •  30 g cukru
  •  sok z połowy cytryny
  •  ekstrakt waniliowy

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto przekładam do miski i zagniatam je na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto przekładam do woreczka i schładzam w lodówce. W tym czasie jabłka kroję w drobną kostkę i skrapiam sokiem z cytryny, dodaję do nich ekstrakt waniliowy. Jabłka prażę na patelni, aż lekko zmiękną, a płyn odparuję. Gdy jabłka się uprażą, przekładam je na talerz, aby lekko przestygły.
Między dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 5 mm. Ciasto przekładam do formy na tartę (24 cm), formę dokładnie wykładam ciastem, nadmiar ciasta ucinam. Ciasto nakłuwam widelcem i schładzam w zamrażarce. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wycinam z niego gwiazdki różniej wielkości. Schłodzony spód wyjmuję z zamrażarki, wykładam na niego jabłka, które z wierzchu przykrywam gwiazdkami. Tak przygotowaną szarlotkę piekę w 180°C przez 50-60 minut. Przestudzoną szarlotkę dekoruję w ulubiony sposób. Szarlotkę możesz podać na ciepło z lodami lub jogurtem. Cudownie smakuje także na zimno 🙂

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book