Stopień trudności: łatwy
Lubisz szarlotkę? Mam dla Ciebie fenomenalny przepis na świąteczną szarlotkę pełną jabłek i cynamonu.
Gwarantuję, że ją pokochasz.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 60 g cukru
- 10 g ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 g cynamonu
- 1 małe jajko
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 5 g cynamonu
- 30 g cukru
- sok z połowy cytryny
- ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto przekładam do miski i zagniatam je na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto przekładam do woreczka i schładzam w lodówce. W tym czasie jabłka kroję w drobną kostkę i skrapiam sokiem z cytryny, dodaję do nich ekstrakt waniliowy. Jabłka prażę na patelni, aż lekko zmiękną, a płyn odparuję. Gdy jabłka się uprażą, przekładam je na talerz, aby lekko przestygły.
Między dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 5 mm. Ciasto przekładam do formy na tartę (24 cm), formę dokładnie wykładam ciastem, nadmiar ciasta ucinam. Ciasto nakłuwam widelcem i schładzam w zamrażarce. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wycinam z niego gwiazdki różniej wielkości. Schłodzony spód wyjmuję z zamrażarki, wykładam na niego jabłka, które z wierzchu przykrywam gwiazdkami. Tak przygotowaną szarlotkę piekę w 180°C przez 50-60 minut. Przestudzoną szarlotkę dekoruję w ulubiony sposób. Szarlotkę możesz podać na ciepło z lodami lub jogurtem. Cudownie smakuje także na zimno 🙂
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 8 porcji