Stopień trudności: łatwy
Sposobów na śledzia jest wiele. Moim ulubionym bez żadnej wątpliwości jest właśnie śledź w śmietanie. Delikatny sos z dodatkiem jabłka jest wyjątkowy. Koniecznie musisz go spróbować 🙂
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 300-350 g śledzi a’la matias
- 80 g cebuli
- 250 g śmietany 18%
- 100 g jabłka
- pieprz
- natka pietruszki/koperek
Przygotowanie:
Filety śledzia namaczam przez kilka godzin w wodzie z octem, a następnie go płuczę, osuszam i kroję w paski. Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach, natkę drobno siekam. W misce mieszam śledzia, cebulę, jabłko, śmietanę i natkę pietruszki. Zostawiam na 1-2 dni, aby ryba nabrała smaku.
———
Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy