Stopień trudności: łatwy

Sposobów na śledzia jest wiele. Moim ulubionym bez żadnej wątpliwości jest właśnie śledź w śmietanie. Delikatny sos z dodatkiem jabłka jest wyjątkowy. Koniecznie musisz go spróbować 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300-350 g śledzi a’la matias
  • 80 g cebuli
  • 250 g śmietany 18%
  • 100 g jabłka
  • pieprz
  • natka pietruszki/koperek

 

Przygotowanie:

Filety śledzia namaczam przez kilka godzin w wodzie z octem, a następnie go płuczę, osuszam i kroję w paski. Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach, natkę drobno siekam. W misce mieszam śledzia, cebulę, jabłko, śmietanę i natkę pietruszki. Zostawiam na 1-2 dni, aby ryba nabrała smaku.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book