Stopień trudności: łatwy

Najprostsza surówka, uwielbiana przez wszystkich surówka z kiszonej kapusty. Ta tradycyjna surówka, lubiana jest przez każdego. Możesz wykorzystać ją nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako surówkę do kebaba lub burgera.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 60 g marchewki
  • 35 g cebuli
  • 10 g cukru
  • 15 g oleju
  • natka pietruszki,
  • 100 g jabłka
  • sól

 

Przygotowanie:

Kapustę płuczę pod zimną wodą i dokładnie odciskam. Jeśli lubisz mocno kwaśną surówkę, pomiń etap płukania. Kroję ją drobniej i przekładam do miski, dodaję do niej tartą na dużych oczkach marchewkę, pokrojoną drobno cebulę, tarte na dużych oczkach jabłko i posiekaną natkę. Surówkę doprawiam cukrem, olejem i solą. Dokładnie mieszam i podaję,

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book