Stopień trudności: łatwy
Proste i efektowne kruche ciasteczka, są wyjątkowo delikatne. Te smaczne ciasteczka zachwycą każdego 🙂
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 130 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
- 20 g kakao
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem, aż będzie jasne i puszyste. Następnie dodaję po jednym żółtku i dokładnie mieszam. Do mojej masy dodaję proszek do pieczenia, skrobię i mąkę. mieszam do połączenia składników. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta przekładam na folię spożywczą, zawijam i spłaszczam. Pozostawiam w lodówce, aż ciasto się schłodzi. Do drugiej części ciasta dodaję kakao, mieszam i zawijam w folię, następnie schładzam. Każdą porcję ciasta wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto powinno mieć grubość 3-5 mm. Jedno ciasto układam na drugie i przykrywam folią spożywczą z jednej strony. Stronę z folią układam do dołu. Za pomocą folii zawijam ciasto w ciasny rulon. Zawijam w cukierka i schładzam w zamrażarce. Schłodzone ciasto kroję w plastry. Piekę w 180°C przez 10-15 minut. Gotowe ciastka przechowuję do miesiąca.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 22 sztuki
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy