Kruche ciasteczka ślimaczki

Stopień trudności: łatwy

Proste i efektowne kruche ciasteczka, są wyjątkowo delikatne. Te smaczne ciasteczka zachwycą każdego 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  200 g masła
  •  100 g cukru pudru
  •  200 g mąki pszennej
  •  130 g skrobi ziemniaczanej
  •  10 g proszku do pieczenia
  •  20 g kakao
  •  2 żółtka

 

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem, aż będzie jasne i puszyste. Następnie dodaję po jednym żółtku i dokładnie mieszam. Do mojej masy dodaję proszek do pieczenia, skrobię i mąkę. mieszam do połączenia składników. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta przekładam na folię spożywczą, zawijam i spłaszczam. Pozostawiam w lodówce, aż ciasto się schłodzi. Do drugiej części ciasta dodaję kakao, mieszam i zawijam w folię, następnie schładzam. Każdą porcję ciasta wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto powinno mieć grubość 3-5 mm. Jedno ciasto układam na drugie i przykrywam folią spożywczą z jednej strony. Stronę z folią układam do dołu. Za pomocą folii zawijam ciasto w ciasny rulon. Zawijam w cukierka i schładzam w zamrażarce. Schłodzone ciasto kroję w plastry. Piekę w 180°C przez 10-15 minut. Gotowe ciastka przechowuję do miesiąca.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 22 sztuki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book