Stopień trudności: łatwy
Upiecz razem ze mną piernik staropolski. Jestem pewna, że Ci posmakuje
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- ciasto na piernik staropolski
- ulubione powidła
- polewa czekoladowa
- dodatki do ozdoby
Przygotowanie:
Ciasto przygotowane z TEGO przepisu wyjmuję z lodówki i zagniatam, aby robiło się bardziej plastyczne. Dzielę je na 4 równej części. Jedną część odkładam, będę z niej robić pierniczki. Z pozostałych części powstaną 3 równe blaty. Rozwałkowuję je na wielkość blachy (w przybliżeniu 25×30), wykorzystaj taką blachę, jaką masz i upiecz równej wielkości blaty.
Każdą części piekę w 180°C ok. 20-25 min. Studzę, blaty wtedy stwardnieją.
Blaty przekładam powidłami, obwijam folią, przygniatam deską i obciążam 3 kg, np. mąki. Pozostawiam na 7 dni. Dzień przed świętami ciasto rozwijam, dzielę na 3 mniejsze pierniki, polewam czekoladą i ozdabiam ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 4 blaty
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy