Stopień trudności: łatwy

Upiecz razem ze mną piernik staropolski. Jestem pewna, że Ci posmakuje ?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

 

Przygotowanie:

Ciasto przygotowane z TEGO przepisu wyjmuję z lodówki i zagniatam, aby robiło się bardziej plastyczne. Dzielę je na 4 równej części. Jedną część odkładam, będę z niej robić pierniczki. Z pozostałych części powstaną 3 równe blaty. Rozwałkowuję je na wielkość blachy (w przybliżeniu 25×30), wykorzystaj taką blachę, jaką masz i upiecz równej wielkości blaty.
Każdą części piekę w 180°C ok. 20-25 min. Studzę, blaty wtedy stwardnieją.

Blaty przekładam powidłami, obwijam folią, przygniatam deską i obciążam 3 kg, np. mąki. Pozostawiam na 7 dni. Dzień przed świętami ciasto rozwijam, dzielę na 3 mniejsze pierniki, polewam czekoladą i ozdabiam ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 4 blaty

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book