Stopień trudności: łatwy

Najlepszy krem do ciastek orzeszków 🙂
Jest to najlepszy smak mojego dzieciństwa, cudownie jest do niego wrócić- liczę, że uda mi się też Ciebie w nim rozkochać.
Taki krem  możesz wykorzystać do przełożenia innych ciast i ciasteczek.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 55 g mleka
  • 10 g kakao
  • wanilia
  • 120 g mleka w proszku

 

Przygotowanie:

Składniki na krem, z wyjątkiem mleka w proszku przekładam do garnka. Podgrzewam, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Uważam, żeby nie zagotować masy. Masę kakaową przelewam do miski i pozostawiam do przestygnięcia. Gdy ostygnie, dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam, na gładką, jednolitą masę. Krem stygnąć mocno zgęstnieje.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Całkowity czas: 10 min
Ilość porcji: ok 300 g kremu

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book