Kruche ciasteczka orzechowe

Stopień trudności: łatwy

Pyszne, chrupiące orzechowe rogaliki. Przygotowanie ich jest ekspresowe, a ciastka są wyjątkowo chrupiące i smaczne.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  60 g cukru pudru
  •  200 g mąki
  •  100 g mielonych orzechów laskowych/włoskich
  •  150 g masła
  •  2 żółtka

 

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem, aż będzie jasne i puszyste. Następnie dodaję po jednym żółtku i dokładnie mieszam. Do mojej masy dodaję proszek do pieczenia, orzechy i mąkę. Mieszam do połączenia składników. Ciasto przekładam na folię spożywczą, zawijam i spłaszczam. Pozostawiam w lodówce, aż ciasto się schłodzi. Schłodzone ciasto dzielę na mniejsze części, każdą z nich roluję w dłoni i formuję z niej rogalika. Gotowe ciastka piekę w 180°C przez 10-15 minut. Gotowe ciastka przechowuję do miesiąca.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 22 sztuki

Oceń wpis

Średnia ocena 2.8 / 5. Liczba głosów: 6

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media