Stopień trudności: łatwy
Pyszne, chrupiące orzechowe rogaliki. Przygotowanie ich jest ekspresowe, a ciastka są wyjątkowo chrupiące i smaczne.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 60 g cukru pudru
- 200 g mąki
- 100 g mielonych orzechów laskowych/włoskich
- 150 g masła
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem, aż będzie jasne i puszyste. Następnie dodaję po jednym żółtku i dokładnie mieszam. Do mojej masy dodaję proszek do pieczenia, orzechy i mąkę. Mieszam do połączenia składników. Ciasto przekładam na folię spożywczą, zawijam i spłaszczam. Pozostawiam w lodówce, aż ciasto się schłodzi. Schłodzone ciasto dzielę na mniejsze części, każdą z nich roluję w dłoni i formuję z niej rogalika. Gotowe ciastka piekę w 180°C przez 10-15 minut. Gotowe ciastka przechowuję do miesiąca.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 22 sztuki
Oceń wpis
Średnia ocena 2.8 / 5. Liczba głosów: 6
Brak głosów! Bądź pierwszy