Stopień trudności: średni
Pyszna, soczysta i rozpływająca się w ustach rolada z mięsa mielonego. Taka rolada to świetna propozycja na codzienny oraz świąteczny obiad. Schłodzoną roladę możesz pokroić w cienkie plastry i wykorzystać jako wędlinę kanapkową.
Moją roladę wypełniłam pieczarkami i szpinakiem, możesz do tego wykorzystać też paprykę i ogórki kiszone lub ugotowane jajko.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
- 100 g szpinaku
- 300 g pieczarek
- 1 jajko L
- 150 g boczku wędzonego parzonego w plastrach
- 25 g bułki tartej
- 75 ml wody/bulionu
- sól, pieprz
- przyprawa uniwersalna (przepis w mojej KSIĄŻCE)
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oleju
- 30 g sera w plastrach
- 25 g musztardy
Przygotowanie:
Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą i bulionu, doprawiam do smaku przyprawami i wyrabiam intensywnie, aż mięso dokładnie się połączy. Wyrabiam co najmniej 5 minut. Masa może wydawać się dość rzadka, ale po dokładnym wyrobieniu, ciasto będzie idealnie się formować. Pieczarki i szpinak kroję drobno. Na początku podsmażam pieczarki, aż stracą surowość, następnie dodaję czosnek i szpinak. Podsmażam przez chwilę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na papierze do pieczenia układam plastry boczku, zakładając je na siebie, roladę będę zawijać wzdłuż krótszego boku. Na roladę wykładam mięso, równą warstwą. U dołu rolady, który po zawinięciu będzie środkiem, wykładam plastry sera, smaruję go musztardą i wykładam pieczarki ze szpinakiem. Za pomocą papieru do pieczenia ciasno zawijam roladę. Piekę ją w papierze do pieczenia, więc zawijam ją szczelnie tym samym papierem do pieczenia. Piekę 1 h w 180°C, grzanie góra-dół. Po tym czasie rozcinam papier, tak aby odsłonić całą roladę i piekę 15 min w 180°C, grzanie góra-dół. Gotową roladę wyjmuję, pozwalam jej odpocząć kilka minut i kroję ją w grube plastry.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h 15 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 3
Brak głosów! Bądź pierwszy