Rolada z mięsa mielonego

Stopień trudności: średni

Pyszna, soczysta i rozpływająca się w ustach rolada z mięsa mielonego. Taka rolada to świetna propozycja na codzienny oraz świąteczny obiad. Schłodzoną roladę możesz pokroić w cienkie plastry i wykorzystać jako wędlinę kanapkową.

Moją roladę wypełniłam pieczarkami i szpinakiem, możesz do tego wykorzystać też paprykę i ogórki kiszone lub ugotowane jajko.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
  • 100 g szpinaku
  • 300 g pieczarek
  • 1 jajko L
  • 150 g boczku wędzonego parzonego w plastrach
  • 25 g bułki tartej
  • 75 ml wody/bulionu
  • sól, pieprz
  • przyprawa uniwersalna (przepis w mojej KSIĄŻCE)
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oleju
  • 30 g sera w plastrach
  • 25 g musztardy

 

Przygotowanie:

Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą i bulionu, doprawiam do smaku przyprawami i wyrabiam intensywnie, aż mięso dokładnie się połączy. Wyrabiam co najmniej 5 minut. Masa może wydawać się dość rzadka, ale po dokładnym wyrobieniu, ciasto będzie idealnie się formować. Pieczarki i szpinak kroję drobno. Na początku podsmażam pieczarki, aż stracą surowość, następnie dodaję czosnek i szpinak. Podsmażam przez chwilę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na papierze do pieczenia układam plastry boczku, zakładając je na siebie, roladę będę zawijać wzdłuż krótszego boku. Na roladę wykładam mięso, równą warstwą. U dołu rolady, który po zawinięciu będzie środkiem, wykładam plastry sera, smaruję go musztardą i wykładam pieczarki ze szpinakiem. Za pomocą papieru do pieczenia ciasno zawijam roladę. Piekę ją w papierze do pieczenia, więc zawijam ją szczelnie tym samym papierem do pieczenia. Piekę 1 h w 180°C, grzanie góra-dół. Po tym czasie rozcinam papier, tak aby odsłonić całą roladę i piekę 15 min w 180°C, grzanie góra-dół. Gotową roladę wyjmuję, pozwalam jej odpocząć kilka minut i kroję ją w grube plastry.

 

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h 15 min
Całkowity czas: 1 h 45 min
Ilość porcji: 8 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 3

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media