Pieczone kurczaki babci Krysi

Stopień trudności: łatwy

Pyszny soczysty kurczak, rozpływający się w ustach. Jest to przepis babci mojego męża- przepadłam za nim ja i cała moja rodzina. Musisz koniecznie go spróbować 🙂
Jeśli spróbujesz tego przepisu, koniecznie oznacz mnie na Instagramie.

 

Składniki:

  • 800 g kawałków kurczaka
  • 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 g oleju

 

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczam, myję i osuszam. Kurczaka obtaczam dokładnie w przyprawach i oleju pozostawiam na noc, aby nabrał smaku. Następnego dnia kurczaka  wykładam go bezpośrednio na blachę i podlewam je wodą. Woda powinna pokryć całe dno blachy. Piekę w 200°C przez 1 h. Po tym czasie sprawdzam, czy kurczak jest wystarczająco miękki, jeśli nie dopiekam jeszcze 10 minut.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 13 h 10 min
Ilość porcji: 4 porcje

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media