Pieczona karkówka

Stopień trudności: łatwy

Szukasz pomysłu na domową wędlinę lub pyszną i soczystą pieczeń? Ta karkówka sprawdzi się idealnie- musisz jej spróbować.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 1500 g karkówki wieprzowej
  • 20 g oleju
  • przyprawa do mięs (przepis w mojej KSIĄŻCE)

 

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso obtaczam w przyprawach i oleju, pozostawiam na noc, aby mięso nabrało smaku. Kolejnego dnia mięso wyjmuję z lodówki ok. 1 h przed pieczeniem. Karkówkę przekładam do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub rękawa do pieczenia. Piekę 2 h w 160°C, grzanie góra-dół. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i piekę kolejne 20-30 minut w 160°C, grzanie góra-dół, aby karkówka nabrała pięknego koloru. Gotową karkówkę wyjmuję, pozwalam jej odpocząć kilka minut i kroję ją w grube plastry. Jeśli chcę wykorzystać ją jako wędlinę, wcześniej ją schładzam w lodówce.

Wywar pozostały z pieczenia wykorzystuję do przygotowania sosu pieczeniowego lub zamrażam i wykorzystuję do sosów.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 2 h 30 min
Całkowity czas: 14 h 40 min
Ilość porcji: 1 kg

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media