Stopień trudności: łatwy

Szukasz pomysłu na domową wędlinę lub pyszną i soczystą pieczeń? Ta karkówka sprawdzi się idealnie- musisz jej spróbować.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 1500 g karkówki wieprzowej
  • 20 g oleju
  • przyprawa do mięs (przepis w mojej KSIĄŻCE)

 

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso obtaczam w przyprawach i oleju, pozostawiam na noc, aby mięso nabrało smaku. Kolejnego dnia mięso wyjmuję z lodówki ok. 1 h przed pieczeniem. Karkówkę przekładam do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub rękawa do pieczenia. Piekę 2 h w 160°C, grzanie góra-dół. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i piekę kolejne 20-30 minut w 160°C, grzanie góra-dół, aby karkówka nabrała pięknego koloru. Gotową karkówkę wyjmuję, pozwalam jej odpocząć kilka minut i kroję ją w grube plastry. Jeśli chcę wykorzystać ją jako wędlinę, wcześniej ją schładzam w lodówce.

Wywar pozostały z pieczenia wykorzystuję do przygotowania sosu pieczeniowego lub zamrażam i wykorzystuję do sosów.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 2 h 30 min
Całkowity czas: 14 h 40 min
Ilość porcji: 1 kg

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book