Stopień trudności: łatwy
Szukasz pomysłu na domową wędlinę lub pyszną i soczystą pieczeń? Ta karkówka sprawdzi się idealnie- musisz jej spróbować.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1500 g karkówki wieprzowej
- 20 g oleju
- przyprawa do mięs (przepis w mojej KSIĄŻCE)
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso obtaczam w przyprawach i oleju, pozostawiam na noc, aby mięso nabrało smaku. Kolejnego dnia mięso wyjmuję z lodówki ok. 1 h przed pieczeniem. Karkówkę przekładam do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub rękawa do pieczenia. Piekę 2 h w 160°C, grzanie góra-dół. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i piekę kolejne 20-30 minut w 160°C, grzanie góra-dół, aby karkówka nabrała pięknego koloru. Gotową karkówkę wyjmuję, pozwalam jej odpocząć kilka minut i kroję ją w grube plastry. Jeśli chcę wykorzystać ją jako wędlinę, wcześniej ją schładzam w lodówce.
Wywar pozostały z pieczenia wykorzystuję do przygotowania sosu pieczeniowego lub zamrażam i wykorzystuję do sosów.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 2 h 30 min
Całkowity czas: 14 h 40 min
Ilość porcji: 1 kg