Stopień trudności: łatwy

Lubisz sałatki?
Mam dla Ciebie banalnie prostą i wyjątkowo pyszną sałatkę Król Imprezy. Sałatka wygląda bardzo efektownie. Jestem pewna, że zniknie ze stołu ekspresowo.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 150 g sałaty lodowej
  • 150 g pomidorów
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 60 g sera mozzarella
  • 120 g kukurydzy
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 300 g piersi kurczaka
  • 150 g czerwonej fasoli
  • 100 g majonezu
  • 100 g jogurtu
  • sól i pieprz
  • natchosy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy do mięs

 

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroję drobniej i doprawiam do smaku przyprawą i olejem. Pozostawiam na około 1 h, aby mięso na tako smaku. Następnie smażę je na rozgrzanej patelni, aż straci surowość i się zarumieni. Sałatę, pomidory, ogórki, cebulę kroję drobniej. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Fasolę i kukurydzę odsączam z zalewy. Następnie przygotowuję sos, łącze ze sobą jogurt naturalny, majonez, sól i pieprz. W misce układam składniki warstwowo. Zaczynam od sałaty, pomidorów, cebuli, sera, kukurydzy, ogórków, piersi kurczaka, fasoli. Sałatkę z góry polewam sosem. Wokół brzegów miski układam natchosy. Sałatkę z góry posypuję pokruszonym natchosami. Gotową sałatkę podaję bezpośrednio po przygotowaniu.

 

———

Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book