Zapiekanka makaronowa z brokułem i dynią

Stopień trudności: łatwy

Lubisz zapiekanki z makaronem?🥰

Przygotowałam dziś pyszną, pełną warzyw zapiekankę makaronową z mięsem mielonym.
Czy to nie brzmi pysznie?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 100 g brokułu
  • 100 g dyni
  • 200 g sera żółtego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 120 g śmietany 18%
  • 100 g pieczarek
  • 10 g oleju
  • 10 g sosu sojowego
  • 50 ml wody z gotowania makaronu
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaję brokuła, aby lekko stracił surowość. Na patelni podsmażam cebulę, pieczarki, mięso i dynię. Doprawiam do smaku.
W misce mieszam ugotowany makaron, brokuła i mięso z warzywami. Dodaję śmietanę wymieszaną z wodą, z gotowania makaronu. Dodaję ser i mieszam. Przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch układam plasterki sera. Piekę w 200°C przez 20 minut.
Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 12 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 47 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media