Róże z ciasta francuskiego

Stopień trudności:

Przygotuj proste i efektowne ciasteczka róże

Kilka składników wystarczy, aby przygotować te wyjątkowe walentynkowe ciasteczka. Spraw przyjemność sobie i swojej drugiej połówce.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • maliny/dżem
  • 1 jajko
  • brązowy cukier

 

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wycinam trzy okręgi różnej wielkości. Na każdym okręgu robię nacięcia, na największym i średnim robię 5 nacięć, na małym 4 nacięcia. Okręgi układam jeden na drugim, zaczynając od największego. Smaruje je roztrzepanym jajkiem.
Na środku każdej różyczki układam malinę lub konfiturę. Posypuje brązowym cukrem.
Piekę w 220 stopniach przez około 8-10 minut.

 

———

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Całkowity czas: 20 minut
Ilość porcji: 8 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book