Stopień trudności: 

Ciasto francuskie to idealna baza do słodkich i wytrawnych wypieków. Tym razem przygotowałam dla Ciebie proste i bardzo efektowne ciasteczka.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • mascarpone
  • maliny lub inne owoce
  • jajko
  • cukier trzcinowy

 

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wycinam małe kwadraty. Na środek każdego dodaję mascarpone lub inny ulubiony serek. Na to wykładam maliny, zamykam małe koperty, łącząc ze sobą przeciwległe rogi ciasta. Ciasto smaruje roztrzepanym jajkiem i posypuję brązowym cukrem. Piekę w 220*C przez około 7-10 minut.

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 12 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book