Stopień trudności: łatwy
Pyszny i aromatyczny sos pieczarkowy z dodatkiem kruchego schabu. Tak przygotowany sos i mięso to idealna baza do obiadu.
Możesz podać go z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Zamiast schabu możesz wykorzystać udka kurczaka, karkówkę lub polędwiczkę wieprzową.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 300 g schabu
- 300 g pieczarek
- 150 g śmietanki 30%
- 20 g sosu sojowego
- 60 g cebuli
- 20 g masła klarowanego
- mąka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczam i kroję drobniej, cebulę kroję w piórka. Na połowie masła podsmażam cebulę, gdy się zeszkli, dodaję pieczarki i podsmażam, aż stracą surowość. Doprawiam pieprzem, sosem sojowym, dodaję śmietankę i redukuję.
Schab doprawiam solą i pieprzem, obtaczam w mące i smażę na pozostałym maśle klarowanym, na złoty kolor.
Tak przygotowany schab przekładam do sosu, duszę przez 2 minuty i podaję.
———
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Całkowity czas: 30 minut
Ilość porcji: 3 porcje