Schab w sosie grzybowym

Stopień trudności: łatwy

Pyszny i aromatyczny sos pieczarkowy z dodatkiem kruchego schabu. Tak przygotowany sos i mięso to idealna baza do obiadu.

Możesz podać go z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Zamiast schabu możesz wykorzystać udka kurczaka, karkówkę lub polędwiczkę wieprzową.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300 g schabu
  • 300 g pieczarek
  • 150 g śmietanki 30%
  • 20 g sosu sojowego
  • 60 g cebuli
  • 20 g masła klarowanego
  • mąka
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczam i kroję drobniej, cebulę kroję w piórka. Na połowie masła podsmażam cebulę, gdy się zeszkli, dodaję pieczarki i podsmażam, aż stracą surowość. Doprawiam pieprzem, sosem sojowym, dodaję śmietankę i redukuję.
Schab doprawiam solą i pieprzem, obtaczam w mące i smażę na pozostałym maśle klarowanym, na złoty kolor.
Tak przygotowany schab przekładam do sosu, duszę przez 2 minuty i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Całkowity czas: 30 minut
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book