Omlet cytrynowy z serka wiejskiego

Stopień trudności: 

Puszysty i wilgotny omlet z serka wiejskiego. To pyszna propozycja na zdrowe śniadanie, idealnie sprawdzi się także do lunchboxa.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g mąki

 

Przygotowanie:

Serek, jajka, cytrynę i cukier przekładam do blendera i blenduję na jednolitą masę. Jeśli nie przeszkadzają Ci grudki sera, możesz rozdrobnić serek widelcem. Następnie dodaję sól, proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie mieszam.

Na patelni rozsmarowuję niewielką ilość oleju, wylewam masę i smażę pod przykryciem przez ok 5-7 minut z każdej strony.

Gotowy omlet podaję z ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 11-15 minut
Całkowity czas: 20 minut
Ilość porcji: 1 porcja

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book