Stopień trudności: łatwy
Reklama
Pierogi to najpopularniejsza wigilijna potrawa, obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na moje ulubione pierogi z kapustą i grzybami, które zawsze pojawiają się w moim domu.
Kapusta, którą wykorzystuję w moim przepisie, jest wyjątkowa. Wzbogacam ją sosem sojowym, który nadaje głębi smaku i sprawia, że kapusta jest naprawdę idealna.
Tę kapustę możesz podać samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania pierogów oraz uszek. Delikatne ciasto z tego przepisu idealnie łączy się z wyrazistym farszem.
Moje pierogi i inne ulubione dania wigilijne podaję w pięknej srebrnej zastawie ze sklepu home&you.
Na stronie sklepu pojawiły się nowe kolekcje świąteczne. Znajdziesz tam piękną zastawę, sztućce oraz dekoracje stołu. W ofercie nie zabrakło także wyjątkowych dekoracji choinkowych. Całą kolekcję świąteczną sprawdzisz .
Na moim stole poza pierogami możesz zobaczyć też inne tradycyjne dania podane na naczyniach ze sklepu. Dzięki pięknemu podaniu i dekoracji stół nabiera nowego, niesamowitego wyglądu.
Figurka Mrazo
Podkładka dekoracyjna
Bieżnik Snebold
Świecznik Bilasso
Patera Estrellonis
Kubek Frostelly
Obrus Żakardowy Precioso
Kubek Frostelly
Stroik Cutebubbles
Patera Snowflavour
Dekoracja led Starrydeco
Miska Espumo
Talerz deserowy Espumo
Talerz obiadowy Espumo
Sztućce Remico
Serwetka Khol 2
Sprawdź sama tę piękną kolekcję!
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g zimnej wody
- 10 g oleju
Farsz:
- 30 g suszonych grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- 10 g masła
- 50 g cebuli
- 30 g sosu sojowego
- 500 ml wody
- pieprz
- ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
Przygotowanie:
Kapustę przygotuj dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem pierogów. Grzyby namocz przez noc. Jeśli się spieszysz, namocz je ok. 20 minut we wrzątku. Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Kapustę kiszoną pokrój drobniej, jeśli nie lubisz mocno kwaśnej kapusty, wypłucz ją wcześniej pod bieżącą wodą, a następnie odciśnij. Namoczone grzyby pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku na maśle, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj kapustę, grzyby i chwilę podsmaż. Do garnka dolej wodę z moczenia się grzybów. Dodaj pieprz, ziele i liść laurowy. Dolej wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta zmięknie- gotuj ok. 1,5 h. Mieszaj od czasu do czasu i pilnuj, aby kapusta się nie przypaliła. Gdy kapusta zmięknie, dopraw ją do smaku sosem sojowym oraz pieprzem.
Gdy chcesz użyć kapusty jako farsz do pierogów lub uszek, jak najbardziej odparuj z niej płyn. Następnie pokrój ją bardzo drobno.
Gdy farsz jest gotowy i ostudzony przygotuj ciasto. Olej połącz razem z wodą i przelej do miski z mąką. Całość połącz mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto z grubsza się połączy, zagnieć je dłonią. Zagniataj kilka minut, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostaw pod przykryciem na ok. 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj je cienko, za pomocą ringu wytnij kółka i wypełnij je farszem. Dokładnie sklej pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami.
Aby ułatwić sobie wypełnianie pieroga farszem, przełóż go do rękawa cukierniczego.
———
Czas przygotowania: 2,5 h
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 2 h 40 min
Ilość porcji: 50 szt