Robot kuchenny z funkcją gotowania Kenwood Cooking Chef XL | 3 pyszne przepisy

Stopień trudności: średni

Reklama

Moim ulubionym sprzętem w kuchni jest robot kuchenny do gotowania Kenwood Cooking Chef XL, KCL95.424BK w pięknym czarnym, matowym kolorze.

Robot planetarny to niezastąpiony pomocnik. Dzięki niemu oszczędzam czas i energię- nie muszę stać godzinami w kuchni. Przy jego użyciu przygotowanie wielu dań przebiega sprawnie i prosto. Dzięki temu, że w zestawie otrzymujemy dużą ilość akcesoriów, co pomaga zaoszczędzić miejsce. Jeden bardzo rozbudowany robot kuchenny gotujący zajmuje mniej miejsca niż pojedyncze sprzęty.

 


 

Moc silnika –  potężny silnik robota kuchennego Kenwood Cooking Chef XL

O jakości robota kuchennego świadczy silnik. Im jego moc jest wyższa, tym mamy większe możliwości pracy. Cooking Chef XL jest wyposażony w wytrzymały silnik o mocy 1500 W. Dzięki niemu poradzi sobie nawet z trudnymi kulinarnymi zadaniami. Ponadto robot ma aż 6 poziomów pracy oraz tryb pulsacyjny, a regulacja mocy jest bardzo prosta – wystarczy tylko przekręcić pokrętło.

Wbudowana waga

Kenwood  posiada wbudowaną wagę kuchenną EasyWeigh, dzięki której ważenie składników jest bezproblemowe, łatwe i bardzo dokładne. Może odbywać się z zamkniętą lub podniesioną głowicą robota. Ważenie składników odbywa się bezpośrednio w misie lub w dowolnie wybranej przystawce, co pozwala zaoszczędzić czas, oraz niweluje bałagan w kuchni.

Dotykowy ekran

Kolorowy, dotykowy wyświetlacz CookAssist o przekątnej 4,3 cala zapewnia łatwą nawigację. Pozwala w prosty sposób sterować pracą urządzenia, monitorować proces gotowania, kontrolować temperaturę wewnątrz misy, zapewnia też łatwy dostęp do automatycznych programów i daje możliwość personalizacji.

Automatyczne programy SimpleTouch

Robot kuchenny gotujący Cooking Chef XL posiada aż 13, stworzonych przez profesjonalistów, programów ułatwiających przygotowanie dań i deserów. Dzięki jednemu dotknięciu ekranu przygotujesz m.in. włoską bezę, zagnieciesz ciasto, ugotujesz na parze i przygotujesz danie jednogarnkowe.

Wbudowana płyta indukcyjna

Podgrzewanie indukcyjne umożliwia regulację temperatury w zakresie 20-180°C, z precyzyjną dokładnością do 1°C. Dzięki temu robot kuchenny do gotowania  sprawdzi się w przypadku delikatnego temperowania czekolady oraz do smażenia stir fry przy wysokiej mocy.

Aplikacja

W aplikacji mobilnej Kenwood World znajdziemy ponad 1000 przepisów z dokładnym wskazaniem, które urządzenia i akcesoria będą potrzebne do przygotowania dania. Aplikacja przeprowadza nas przez każdy etap – pokazuje, jakie mieszadło mamy zamontować, ile składników dodać i jak długo mieszać. Aplikacja odlicza też czas i daje sygnał dźwiękowy, kiedy powinniśmy przejść do następnego kroku. Jest to duże ułatwienie podczas gotowania.

 


 

W zestawie otrzymujemy:

Kielichowy blender szklany — wykonany ze szkła Thermoresist™ jest odporny na wysokie i niskie temperatury. Jego pojemność to aż 1,6 l. i 4-strefowe ostrza ze stali nierdzewnej poradzą sobie z każdym zadaniem. Umożliwia przejście od mieszania składników o wysokiej temperaturze do zamrożonych – i to bez obaw o pęknięcia i uszkodzenia.

Malakser z 6 tarczami w zestawie — wykonany z Tritanu™ odpornego na upadki, zarysowania oraz matowienie podczas mycia w zmywarce. Wyposażony w ostrze do siekania oraz zestaw 6 tarcz ze stali nierdzewnej do krojenia w plasterki, tarcia, ścierania np. na placki i cięcia w słupki julienne warzyw i owoców.

Mieszadło K ze stali nierdzewnej — umożliwi przygotowanie ciast np. biszkoptowego, piaskowego lub makaronowego, a także ciasteczek, cukierków, różnego rodzaju nadzień i farszów, purée oraz wielu innych dań.

Trzepaczka ze stali nierdzewnej — najlepsza do ubijania śmietany i przygotowywaniu bezy, sufletów, ciast, sosów czy majonezów. Napowietrza masy, nadając im lekkiej i puszystej konsystencji. Ubija równomiernie niezależnie od ilości składników.

Hak do ciasta ze stali nierdzewnej — szybko i skutecznie zagniata ciasto np. na domowy makaron, pizzę, chleb czy bułki.

Mieszadło elastyczne — zostało zaprojektowane z myślą o idealnym zbieraniu składników ze ścianek misy podczas mieszania, np. przy przygotowywaniu kremów na bazie masła i cukru. Elastyczne skrzydełka pomagają zgarniać masę, aby wszystkie składniki równo się połączyły.

Mieszadło uniwersalne — dzięki niemu już nic się nie przypali. Mieszadło automatycznie miesza składniki podczas gotowania i smażenia.

Kosz do gotowania na parze — wkładka do misy, do gotowania na parze. Pomoże ugotować idealne warzywa, ryby, mięso, makaron, a w międzyczasie możesz gotować w misie.

Szpatułkę — ułatwi ona wyjmowanie potraw z misy.

Misę do gotowania ze stali nierdzewnej 6,7 l — robot jest wyposażony w dużą, wykonaną ze stali nierdzewnej, misę o pojemności 6,7 l z podziałką do odmierzania składników. Ma odporne na wysoką temperaturę gumowane rączki chroniące przed oparzeniami. Maksymalna pojemność przy gotowaniu i mieszaniu wynosi aż 3 l, co pozwala na przyrządzenie jednorazowo ok. 12 talerzy zupy bądź ciasta na 3 bochenki chleba.

 


 

Tyle funkcji w jednym robocie to duże ułatwienie, codziennego gotowania! Kupienie każdego ze sprzętów osobno dużo kosztuje, a dodatkowo zajmuje dużo miejsca. Jestem przekonana, że decydując się na wielofunkcyjny robot kuchenny do gotowania- będziesz zadowolona!

Uważam, że każda osoba, która chce gotować pysznie i szybko powinna mięć takiego pomocnika. Cena tego robota to ok. 6199 zł, według mnie cena ta jest adekwatna, do jakości i wyposażenia, jaką otrzymujemy. Robot pracuje bardzo dobrze, ma świetne parametry. Ten robot kuchenny z funkcją gotowania posłuży nam przez wiele lat!

Mam dla Ciebie kod rabatowy: JEDZPYSZNIE, dzięki któremu kupisz ten model robota 600 zł taniej, sprawdź sam klikając poniżej 🙂

 

 


 

 


 

 

Udka kurczaka w pomidorowym sosie

 

 

Składniki:

  • 500 g udek kurczaka bez kości
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 500 g bulionu warzywnego
  • 20 g oleju roślinnego
  • 150 g cukinii
  • 30 g śmietanki 30%
  • słodka papryka, czosnek granulowany
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso dopraw do smaku przyprawami i zostaw na około 1h, aby nabrało smaku. Cebulę, cukinię i marchewkę pokrój w półplasterki. Rozgrzej misę robota, dodaj połowę oleju i podsmaż na nim mięso z każdej strony, aż się zrumieni. Następnie mięso wyjmij, zamontuj mieszadło i włącz program “potrawy jednogarnkowe:. Do misy dodaj pozostały olej i podsmaż na nim przez 3 minuty cebulę oraz marchewkę. Gdy warzywa się zrumienią, mięso przełóż z powrotem do misy, dodaj pomidory krojone i bulion. Załóż pokrywę misy, zmniejsz temperaturę indukcji do 80°C, ustaw czas gotowania na 40 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę, dodaj cukinię i gotuj bez przykrycia 10 minut. Dodaj śmietankę, gotuj kolejne 5 minut. Gotowy sos podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 1 h 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 3 porcje

 

 


Mini ptysie z kremem

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka 1,5%
  • 50 g masła
  • Szczypta soli
  • 80 g mąki pszennej
  • 3 jajka M (160 g)

Krem:

  • 200 g śmietany 30%
  • 30 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Do misy miksera dodaj wodę, mleko i masło, podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Do wrzących składników dodaj mąkę i szczyptę soli. Zamontuj mieszadło K i cały czas podgrzewając, mieszaj ciasto na szybkich obrotach, zaparzając je. Ciasto podgrzewaj, aż będzie gładkie, błyszczące i będzie odchodziło od ścianek misy. Przygotowane ciasto pozostaw na ok. 10 minut do przestudzenia. Następnie zmień mieszadło na trzepaczkę i miksuj ciasto, dodawaj po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszając do połączenia się składników.

Blachę pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe ptysie. Piecz w 200°C przez 20-25 min, grzanie góra-dół. W trakcie pieczenia ciasta nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie.
Gotowe ptysie studź na kratce.

W międzyczasie do misy dodaj schłodzoną śmietankę, ubijaj z cukrem pudrem na sztywno. Ptysie wypełniaj od dołu przygotowanym kremem.

 

———

Czas przygotowania: 2,5  h
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 2 h 40 min
Ilość porcji: 50 szt

 

 


Szejk truskawkowy

 

 

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 10 g miodu

 

Przygotowanie:

Do blendera kielichowego przełóż truskawki, mleko oraz miód. Składniki miksuj na wysokiej mocy przez około 1 minutę. Gotowego szejka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Ilość porcji: 2 porcje

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book