kotlety z kalafiora

Stopień trudności: łatwy

Zaskocz swoich bliskich kotletami z kalafiora!
Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku- będziesz wracać do tego przepisu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 250 ml bulionu warzywnego | wody
  • 2 jajka
  • 40 g cebuli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 40 g bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kalafior gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Kasze opłukuję wrzątkiem, aby nie była gorzka. Gotuję w bulionie lub osolonej wodzie, aż kasza wchłonie płyn. Ugotowany kalafior rozgniatam widelcem, dodaję do niego ugotowaną kaszę, posiekaną natkę i cebule. Masę mieszam, dodaję do niej jajka, przyprawy, bułkę tartą. Dokładnie mieszam i zostawiam na chwilę, aż bułka spęcznieje. Następnie formuję kotlety, które smażę na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej chrupiące, przed smażeniem obtocz je w bułce tartej.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 8 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book