Stopień trudności: łatwy
Zaskocz swoich bliskich kotletami z kalafiora!
Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku- będziesz wracać do tego przepisu.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g kalafiora
- 60 g kaszy jaglanej
- 250 ml bulionu warzywnego | wody
- 2 jajka
- 40 g cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 40 g bułki tartej
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Kasze opłukuję wrzątkiem, aby nie była gorzka. Gotuję w bulionie lub osolonej wodzie, aż kasza wchłonie płyn. Ugotowany kalafior rozgniatam widelcem, dodaję do niego ugotowaną kaszę, posiekaną natkę i cebule. Masę mieszam, dodaję do niej jajka, przyprawy, bułkę tartą. Dokładnie mieszam i zostawiam na chwilę, aż bułka spęcznieje. Następnie formuję kotlety, które smażę na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.
Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej chrupiące, przed smażeniem obtocz je w bułce tartej.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 8 sztuk
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy