Kotlety z kalafiora

Stopień trudności: łatwy

Zaskocz swoich bliskich kotletami z kalafiora!
Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku- będziesz wracać do tego przepisu.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 250 ml bulionu warzywnego | wody
  • 2 jajka
  • 40 g cebuli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 40 g bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kalafior gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Kasze opłukuję wrzątkiem, aby nie była gorzka. Gotuję w bulionie lub osolonej wodzie, aż kasza wchłonie płyn. Ugotowany kalafior rozgniatam widelcem, dodaję do niego ugotowaną kaszę, posiekaną natkę i cebule. Masę mieszam, dodaję do niej jajka, przyprawy, bułkę tartą. Dokładnie mieszam i zostawiam na chwilę, aż bułka spęcznieje. Następnie formuję kotlety, które smażę na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej chrupiące, przed smażeniem obtocz je w bułce tartej.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 8 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media