serek-topiony

Stopień trudności: łatwy

Przygotuj razem ze mną domowy serek topiony. Idealny na kanapkę zarówno na śniadanie, jak i kolacje.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  250 g twarogu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 żółtko
  • sól

 

Przygotowanie:

Do naczynia przełóż twaróg i dodaj pozostałe składniki. Ser z dodatkami rozgnieć widelcem a aby uniknąć grudek, możesz go zblendować. Twaróg przełóż do garnka i podgrzewaj go w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia. Do środka dodaj ulubione przyprawy, dzięki temu za każdym razem serek może smakować inaczej.

Serek stygnąc tężeje.

 

———

Czas przygotowania: 20 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book