Pyszne i puszyste racuchy z jabłkami idealne na każdą porę dnia 🙂
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- 20 g cukru
- 3 g drożdży instant
- 10 g oleju
- 160 ml mleka
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przełóż przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże, dodaj olej i mleko. Składniki wymieszaj do połączenia. Ciasto pozostaw pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania pokrój w kostkę kwaśne jabłko. Dodaj je do ciasta i wymieszaj. Porcję ciasta wyłóż na rozgrzany olej i smaż pod przykryciem na małej mocy palnika. Gdy ciasto z góry placka zacznie się ścinać, przewróć go na drugą stronę i usmaż na złoty kolor. Smacznego!