racuchy-z-jabłkami

Pyszne i puszyste racuchy z jabłkami idealne na każdą porę dnia 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 20 g cukru
  • 3 g drożdży instant
  • 10 g oleju
  • 160 ml mleka
  • Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przełóż przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże, dodaj olej i mleko. Składniki wymieszaj do połączenia. Ciasto pozostaw pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania pokrój w kostkę kwaśne jabłko. Dodaj je do ciasta i wymieszaj. Porcję ciasta wyłóż na rozgrzany olej i smaż pod przykryciem na małej mocy palnika. Gdy ciasto z góry placka zacznie się ścinać, przewróć go na drugą stronę i usmaż na złoty kolor. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book