Pyszne i aromatyczne klopsiki w sosie cytrynowo-porowym to idealny pomysł na obiad!
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego z szynki
- 50 g cebuli
- 1 jajko
- 10 g masła klarowanego
- 20 g bułki tartej
- 50 g bulionu
- Skrobia ziemniaczana
- Sól i pieprz
Sos:
- 10 g masła klarowanego
- 100 g pora
- 100 g śmietanki 30%
- 200 g bulionu warzywnego
- 10 g soku z cytryny
- Skórka otarta z cytryny
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę pokrój drobno i podsmaż na połowie masła klarowanego. Do miski przełóż mięso, podsmażoną cebulę, jajko i bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie za pomocą dłoni wyrób mięso. Uformuj niewielkie klopsy, które obtocz w skrobi i podsmaż na pozostałym maśle, aż się zrumienią. Klopsy przełóż na talerz, a na tej samej patelni przygotuj sos. Rozgrzej masło i podsmaż na nim przez 3 minuty pokrojonego pora. Na patelnię dodaj bulion, śmietankę, otartą skórkę z cytryny oraz sok. Dodaj klopsy i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy