Klopsy w sosie cytrynowo-porowym

Pyszne i aromatyczne klopsiki w sosie cytrynowo-porowym to idealny pomysł na obiad!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 50 g cebuli
  • 1 jajko
  • 10 g masła klarowanego
  • 20 g bułki tartej
  • 50 g bulionu
  • Skrobia ziemniaczana 
  • Sól i pieprz

Sos:

  • 10 g masła klarowanego
  • 100 g pora
  • 100 g śmietanki 30%
  • 200 g bulionu warzywnego
  • 10 g soku z cytryny
  • Skórka otarta z cytryny
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój drobno i podsmaż na połowie masła klarowanego. Do miski przełóż mięso, podsmażoną cebulę, jajko i bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie za pomocą dłoni wyrób mięso. Uformuj niewielkie klopsy, które obtocz w skrobi i podsmaż na pozostałym maśle, aż się zrumienią. Klopsy przełóż na talerz, a na tej samej patelni przygotuj sos. Rozgrzej masło i podsmaż na nim przez 3 minuty pokrojonego pora. Na patelnię dodaj bulion, śmietankę, otartą skórkę z cytryny oraz sok. Dodaj klopsy i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media