Puszyste ciasto dyniowe to pomysł na deser idealny. Pokocha je każdy w Twoim domu!
Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 220g puree z dyni hokkaido
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli
- 120 g oleju
- 150 g cukru
- 50 ml mąki pszennej
Lukier:
- 50 g śmietankowego serka kanapkowego
- 25 g masła
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo:
- Orzechy włoskie
Przygotowanie:
Oczyszczoną dynię piecz w 200° przez ok. 1 h, aż zmięknie. Następnie zdejmij z niej skórę, a miąższ rozdrobnij widelcem i wystudź. Jajka w temperaturze pokojowej miksuj razem z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wolnym strumieniem do jajek wlej olej, dodaj puree z dyni oraz proszek do pieczenia i przyprawy. Miksuj do połączenia. Do masy dyniowej dodaj przesianą mąkę i wymieszaj łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do formy (22 cm) i piecz w 180℃, grzanie góra-dół, przez 1 h. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło- jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto możesz również upiec w małej keksówce.
W czasie gdy piecze się ciasto, przygotuj lukier. Zmiksuj składniki w temperaturze pokojowej, na gładką masę. Ciepłe ciasto polej lukrem i udekoruj posiekanymi orzechami.
Smacznego!