Ciasto dyniowe

Puszyste ciasto dyniowe to pomysł na deser idealny. Pokocha je każdy w Twoim domu!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 220g puree z dyni hokkaido
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 g oleju
  • 150 g cukru
  • 50 ml mąki pszennej

Lukier:

  • 50 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • Orzechy włoskie

 

Przygotowanie:

Oczyszczoną dynię piecz w 200° przez ok. 1 h, aż zmięknie. Następnie zdejmij z niej skórę, a miąższ rozdrobnij widelcem i wystudź. Jajka w temperaturze pokojowej miksuj razem z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wolnym strumieniem do jajek wlej olej, dodaj puree z dyni oraz proszek do pieczenia i przyprawy. Miksuj do połączenia. Do masy dyniowej dodaj przesianą mąkę i wymieszaj łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do formy (22 cm) i piecz w 180℃, grzanie góra-dół, przez 1 h. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło- jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto możesz również upiec w małej keksówce.

W czasie gdy piecze się ciasto, przygotuj lukier. Zmiksuj składniki w temperaturze pokojowej, na gładką masę. Ciepłe ciasto polej lukrem i udekoruj posiekanymi orzechami.

Smacznego!

 

Oceń wpis

Średnia ocena 3.5 / 5. Liczba głosów: 4

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media