ciasto-dyniowe

Puszyste ciasto dyniowe to pomysł na deser idealny. Pokocha je każdy w Twoim domu!

Jeśli spróbujesz tego przepisu oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  • 220g puree z dyni hokkaido
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 g oleju
  • 150 g cukru
  • 50 ml mąki pszennej

Lukier:

  • 50 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • Orzechy włoskie

 

Przygotowanie:

Oczyszczoną dynię piecz w 200° przez ok. 1 h, aż zmięknie. Następnie zdejmij z niej skórę, a miąższ rozdrobnij widelcem i wystudź. Jajka w temperaturze pokojowej miksuj razem z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wolnym strumieniem do jajek wlej olej, dodaj puree z dyni oraz proszek do pieczenia i przyprawy. Miksuj do połączenia. Do masy dyniowej dodaj przesianą mąkę i wymieszaj łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do formy (22 cm) i piecz w 180℃, grzanie góra-dół, przez 1 h. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło- jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto możesz również upiec w małej keksówce.

W czasie gdy piecze się ciasto, przygotuj lukier. Zmiksuj składniki w temperaturze pokojowej, na gładką masę. Ciepłe ciasto polej lukrem i udekoruj posiekanymi orzechami.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book